Suroviny
Postup přípravy
Rozdrtíme sušenky nadrobno válečkem nebo v robotu. Přidáme změklé máslo a promícháme tak, aby vznikla kompaktní hmota. Dortovou formu vymažeme máslem nebo vysteleme pečicím papírem a na její dno upěchujeme vrstvu ze sušenkové hmoty. Hmotu nahrneme mírně i na boky formy, aby tím vznikl zpevněný základ dortu. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme pět minut.
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, které si ušleháme do pevného sněhu. Ve větší míse ručně vyšleháme žloutky, vanilkový a moučkový cukr. Na závěr opatrně zapracujeme sníh z bílků a šťávu z citronu. Krém nalijeme do formy na sušenkový základ a necháme pět minut odpočívat, aby se lehce vpil do korpusu. Do trouby vložíme plecháček s vodou, aby dort při pečení nevyschl. Pečeme asi hodinu v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Po půl hodině moučník co chvíli kontrolujeme. Jakmile uvidíme, že jeho okraje ztuhly a vnitřek se chvěje jako pudink, vypneme troubu a necháme ho vychladnout v pootevřené troubě. Až zcela vychladlý přemístíme ho do lednice, kde by měl odpočívat ještě dalších osm hodin.
Cheesecake podáváme potřený kysanou smetanou, ovocným pyré, s čerstvým ovocem nebo i se šlehačkou.