Head
- strouhanka 0.5 hrnek
- cukr 0.5 hrnek
- koření skořice (skořice/mletý kardamon - volitelné ) 0.5 lžička
- mascarpone 1 ks
- kakao
Postup přípravy
Nasekané oříšky smícháme se skořicí, cukrem, strouhankou a kůrou z citronu. Rozpustíme si máslo a smícháme ho s olejem – tímto budeme potírat jednotlivé pláty těsta.
Připravenou formu vymažeme směsí na potírání těsta. Do formy si připravíme základnu na baklavu, použijeme čtyři pláty těsta a mezi sebou je potřeme připravenou směsí. Posypeme směsí z oříšků a proložíme mezi další vrstvou dva pláty těsta, které také potřeme máslem s olejem. Opakujeme tak dlouho, dokud nebudeme mít žádnou oříškovou směs. Poslední vrstvu baklavy opět tvoří čtyři pláty těsta. Vrchní plát těsta potřeme máslem s olejem, jen do směsi přidáme lžíci vody. Takto připravenou baklavu rozřízneme na kosočtverce a pečeme při 150 stupních cca 90 minut.
Sirup: Do kastrůlku s vodou vsypeme cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit a přivedeme k varu. Přidáme citronovou šťávu a vaříme cca 10 minut. Přilijeme med a vaříme dalších pět minut. Tímto sirupem polejeme vychladlou baklavu a necháme pár hodin v chladu odležet, aby se sirup nasáknul.