Suroviny
- tymián
- rohlík 5 ks
- citronová kůra
- kuře 5 ks
- mléko 500 ml
- vejce 1-2 ks
- mandle
- muškátový oříšek
- koření kuře
Postup přípravy
Každé kuřátko omyjeme, očistíme, osolíme a opepříme vně i uvnitř. Na kostičky nakrájené pečivo orestujeme na másle. Postupujeme stejně jako u krutonů do polévky. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Pečivo dáme do větší mísy, zalijeme rozšlehanými žloutky s mlékem. Bílky ušleháme se špetkou soli. Přidáme sůl, pepř, nastrouhanou citronovou kůru, plátky mandlí, trochu strouhaného muškátového oříšku, tymián či jiné zelené bylinky podle chuti a promícháme. Opatrně vmícháme sníh z bílků.
Nádivkou naplníme vnitřky kuřátek, část vložíme i pod kůži na prsou a za krkem. Kuře svážeme nebo upevníme pomocí špejlí, párátek, speciálních jehel - uzavřeme vnitřek. Osolíme a okořeníme kořením na pečené kuře.
Před pečením položíme na prsa dva plátky másla. Výhodou pomalého pečení je, že není třeba kuře více hlídat a podlévat ho. Kuře s nádivkou vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme 10 - 15 minut, aby se maso zatáhlo. Poté teplotu snížíme na 140°C (horkovzdušný program) a pečeme 100 minut.
K jídlu podáváme lehký míchaný listový salát s rukolou, rajčetem, bylinkami, olivovým olejem, balzamikem, pepřem a solí- ozdobíme jedlými květy.