Vanilková zmrzlina
- mléko 200 ml
Postup přípravy
Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dáme je do zapékací misky, posypeme cukrem, skořicí, přidáme rozinky a vše promícháme. Po povrchu posypeme rozdrcenými máslovými sušenkami.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Podáváme s ušlehanou šlehačkou.
vanilková zmrzlina:
Mléko spolu se smetanou a omytým a rozříznutým vanilkovým luskem dáme ohřát do hrnce, ale stáhneme ihned ze sporáku, když dosáhne k varu. Necháme chladnout a mezitím si utřeme žloutky s cukrem do jemné směsi, přidáme vychladlé mléko bez vanilky. Znovu směs ohřejeme do mírného zhoustnutí, neměla by se vařit! Stáhneme ze sporáku a necháme vychladit. Obsah prolijeme cedníkem do zmrzlinového stroje – po půl hodině je zmrzlina hotová. Přendáme ji do vhodné nádoby a uložíme do mrazničky