Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Na nákupech
Na nákupech

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Už žádné měkké dárky! Teď frčí ostré, přímo z Japonska

Ostré dárky z Japonska

Ostré dárky z Japonska Zdroj: archiv Brusnekameny.cz

  • Zavřít
Ostré dárky z Japonska

Ostré dárky z Japonska Zdroj: archiv Brusnekameny.cz

Každoroční vánoční dárkové „missionimpossible“ tentokrát dáte levou zadní. Okouzlíte svou milovanou polovičku, maminku, babičku i nejlepšího kamaráda. Hlasité naříkání na tupé nože ukončíte dárkem z prvotřídní oceli až z Japonska.

Seznam.cz banner

Kuchyňské nože s tradicí sahající do poloviny 13. století v kuchyni už nikdo za nic nevymění. Pomocí odborného slovníčku vysvětlíme podle čeho vybrat ten pravý.

Tradice nožířství na japonských ostrovech

Seki-City, centrum výroby japonských mečů a nožů, je zastrčené město ve zvlněných kopcích největšího ostrova Japonska Honšú, které oblévají dvě malebné řeky. Uprostřed krásné přírody zde vznikala již od poloviny 13. století jedna z největších mečířských řemeslných oblastí Japonska. Jen o století později zde bylo více než 300 mečířů. Vysoká kvalita Seki mečů byla rychle uznána na všech japonských ostrovech a tato pověst jí zůstala dodnes.

Město nožů v současnosti

V průběhu několika staletí byly techniky a dovednosti starých mečířů a nožířů předávány z generace na generaci a řemeslní mistři neustále inovovali a zdokonalovali své znalosti. Nyní město Seki zůstává vibrujícím centrem japonské výroby nožů nejvyšší kvality, která je známá po celém světě.

Nože MCUSTA jsou pojem, který musíte znát

Jeden ze specialistů na nože v Seki-City je výrobce MCUSTA, který představuje své nožířské umění nově už i na českém trhu. Ve světě je to již 15 let velmi uznávaná značka zavíracích nožů a v posledních letech MCUSTA dobývá trh i na poli profesionálních kuchyňských nožů. Jejich kuchyňské nože značky ZANMAI jsou tento rok horkou vánoční novinkou.

Co na to čeští nožíři?

„Japonské nože ZANMAI jsou velmi oblíbené díky svojí dokonalosti. Je to výhodná investice. Nejen preciznost ruční práce, ale i použité materiály dávají najevo, že každý nůž této značky je prakticky umělecký kus. Čepele většiny modelových řad jsou kované z damascénské oceli a zakaleny na úctyhodných 61 stupňů Rockwella (velmi vysoká tvrdost oceli), aby si drželi svoji ostrost.“ popisuje odborník na japonské nožířství a jeden z přímých dovozců z Japonska František Černý.

Mladí, co si zahrávají s noži
Novinky

Mladí, co si zahrávají s noži

Proč dát přednost Japonsku?

Nože z Japonska mají oproti masivní produkci jinou péči. V sériové výrobě jsou nože často lajdácky nabroušené a vy koupíte prakticky tupé ostří, které byste hned museli dát do pořádku odborným přebroušením. Nože ZANMAI mají ostří Hamaguri (viz. slovníček níže), které je z výroby perfektně ručně vybroušené. Tento typ vybroušení zajišťuje dokonalou kontrolu nad řezem. Na rukojeti jsou používané nejrůznější materiály, které podtrhují typický design každé modelové řady. Ať už se jedná o laminované dřevo Pakka, které kombinuje různé barvy dřeva nebo umělý kámen Corian, jedno mají tyto materiály společné, a to vysokou odolnost a atraktivní vzhled.

Osobní výběr a poradenství

Japonské nože MCUSTA ZANMAI najdete v nabídce firmy BRUSNEKAMENY.CZ, která je přímým dovozcem této značky pro Českou a Slovenskou republiku. Pokud byste si nože chtěli prohlédnout na vlastní oči, můžete navštívit prodejnu v Praze 4 - Libuši, kde vám i osobně poradí s výběrem toho správného kousku.

Slovníček ostříleného nožíře

Tvrdost:

HRC

• Tvrdost oceli (tedy i odolnost proti ztupení) lze číselně vyjádřit na Rockwellově stupnici (stupně HRC). Znamená to, na kolik byl materiál tepelně zušlechtěn neboli zakalen. V praxi platí, že kvalitní kuchyňské nože z uhlíkové ocele mívají kolem 56-58° HRC. Prémiové nože, často z damascénské oceli bývají zakaleny na extrémních 61° HRC. Vyšší stupně zakalení už se dále pro nože nedoporučují z důvodu křehnutí materiálu.

Typy ocelí:

AUS-8A

• Základní variantou ocele je kvalitní uhlíková ocel AUS-8A, která je velmi populární snad u všech japonských výrobců řezných nástrojů. Ocel je zakalena na 58° HRC.

Damascénská ocel

• Další možností je tradiční damascénská ocel o 32 vrstvách s jádrem z japonské oceli VG-10. Tato ocel nevyniká jen svými vlastnostmi, ale také jedinečným vzhledem. Na čepeli je vidět struktura jednotlivých vrstev. Tato ocel je zakalena na 61° HRC.

V Gold-10

• Čistá japonská ocel VG-10, ve světě též známé pod pojmem "super steel". A to díky svým vlastnostem. Ocel je opět zakalena na hodnotu 61 ° HRC.

Ostří:

Hamaguri

• Jedná se o japonský typ konvexně broušeného ostří. Oproti klasickému dvou fazetovému ostří (oboustranné ostří do „V“) vyniká Hamaguri maximální ostrostí a větší odolností proti ztupení.

Typy rukojetí:

PakkaWood

• U většiny řad japonských nožů je pro rukojeti použito dřevo PAKKA různých barev. Jedná se o laminaci několika typů dřevin, díky které získáte ještě úžasnější kresbu dřeva.

Micarta

• Další možností jsou pak rukojeti ze zelené Micarty imitující letokruhy dřeva. Tento materiál je dobře známý mezi výrobci kapesních nožů. Jednoduše řečeno se jedná o vrstvenou tkaninu zalitou v pryskyřici.

Corian

• Pokud hledáte něco opravdu nezaměnitelného, tak je ještě možnost rukojetí z bílého Corianu. Tento materiál je směsí přírodních minerálů a čistého akrylového polymeru. Vyznačuje se vysokou odolností, hygienickými vlastnostmi a dokonalým vzhledem.

Autor: Michaela Králová, František Černý, zdroj: www.brusnekameny.cz

Sdílejte článek
Štítky dřevo Japonsko výroba kuchyňský nůž materiál vzhled vánoční dárky japonské nože VG-10

Návrhy pro vás

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku Předkrmy a chuťovky

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Krůtí karbanátky s petrželkou a šťouchaným bramborem – voňavý a šťavnatý oběd Maso

Krůtí karbanátky s petrželkou a šťouchaným bramborem – voňavý a šťavnatý oběd

Hruškový koláč s džemem a skořicí od Lubojatzky Couple – dobrota, po které se zapráší Sladké

Hruškový koláč s džemem a skořicí od Lubojatzky Couple – dobrota, po které se zapráší

Španělská tortilla s bramborami a chorizem – večeře plná chuti z jedné pánve Předkrmy a chuťovky

Španělská tortilla s bramborami a chorizem – večeře plná chuti z jedné pánve

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Švestkové řezy s křupavou makovou drobenkou – šťavnatý koláč s oblíbenou kombinací chutí Sladké

Švestkové řezy s křupavou makovou drobenkou – šťavnatý koláč s oblíbenou kombinací chutí

Závin s hruškami a ostružinami – sladký kousek podzimu na talíři Sladké

Závin s hruškami a ostružinami – sladký kousek podzimu na talíři


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Maso
Krůtí karbanátky s petrželkou a šťouchaným bramborem – voňavý a šťavnatý oběd

Krůtí karbanátky s petrželkou a šťouchaným bramborem – voňavý a šťavnatý oběd

Soutěžící
Blanka Rácová uvařila v Indii pro otrlé strávníky

Blanka Rácová uvařila v Indii pro otrlé strávníky

Novinky
Mixér: kulatá výročí v gastronomii, sezónní menu, humři nebo celodřevěná prodejna potravin

Mixér: kulatá výročí v gastronomii, sezónní menu, humři nebo celodřevěná prodejna potravin

Prostřeno!
Připravujeme Prostřeno! z Vysočiny. Soutěžící použijí na úkol týdne salám

Připravujeme Prostřeno! z Vysočiny. Soutěžící použijí na úkol týdne salám

Sladké
Hruškový koláč s džemem a skořicí od Lubojatzky Couple – dobrota, po které se zapráší

Hruškový koláč s džemem a skořicí od Lubojatzky Couple – dobrota, po které se zapráší

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí po burgundsku s bramborovou kaší

Prostřeno: Hovězí po burgundsku s bramborovou kaší

Prostřeno!
Prostřeno: Osvědčený hráškový krém s krutony

Prostřeno: Osvědčený hráškový krém s krutony

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Hruškový koláč s džemem a skořicí od Lubojatzky Couple – dobrota, po které se zapráší

Hruškový koláč s džemem a skořicí od Lubojatzky Couple – dobrota, po které se zapráší

Švestkové řezy s křupavou makovou drobenkou – šťavnatý koláč s oblíbenou kombinací chutí Sladké

Švestkové řezy s křupavou makovou drobenkou – šťavnatý koláč s oblíbenou kombinací chutí

Závin s hruškami a ostružinami – sladký kousek podzimu na talíři Sladké

Závin s hruškami a ostružinami – sladký kousek podzimu na talíři

Maso
Krůtí karbanátky s petrželkou a šťouchaným bramborem – voňavý a šťavnatý oběd

Krůtí karbanátky s petrželkou a šťouchaným bramborem – voňavý a šťavnatý oběd

Hamburská vepřová kýta špikovaná šunkou a kyselými okurkami podle Pepy Nemravy – originální pečínka ve smetanové omáčce Maso

Hamburská vepřová kýta špikovaná šunkou a kyselými okurkami podle Pepy Nemravy – originální pečínka ve smetanové omáčce

Vepřový guláš s barevnou paprikou – sezónní verze oblíbené domácí klasiky Maso

Vepřový guláš s barevnou paprikou – sezónní verze oblíbené domácí klasiky

Saláty
Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Vepřový guláš s barevnou paprikou – sezónní verze oblíbené domácí klasiky Maso

Vepřový guláš s barevnou paprikou – sezónní verze oblíbené domácí klasiky

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Polévky
Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Předkrmy a chuťovky
Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Španělská tortilla s bramborami a chorizem – večeře plná chuti z jedné pánve Předkrmy a chuťovky

Španělská tortilla s bramborami a chorizem – večeře plná chuti z jedné pánve

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť Předkrmy a chuťovky

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Saláty
Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu Vegetariánské

Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu

Sladké
Hruškový koláč s džemem a skořicí od Lubojatzky Couple – dobrota, po které se zapráší

Hruškový koláč s džemem a skořicí od Lubojatzky Couple – dobrota, po které se zapráší

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Švestkové řezy s křupavou makovou drobenkou – šťavnatý koláč s oblíbenou kombinací chutí Sladké

Švestkové řezy s křupavou makovou drobenkou – šťavnatý koláč s oblíbenou kombinací chutí

Saláty
Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha Saláty

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Zelenina
Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Fraška ve Sněmovně: Nechám vás vyvést, hrozila Pekarová Babišovi. Podvádíte, vmetl jí expremiér Stanjura v předvolební debatě překvapil, tvrdí experti. Vysvětlili, proč se neukázal Babiš Topná sezóna se blíží. Chcete ušetřit za energie? Teď je ten pravý čas, radí odborníci

prima-zeny

Oskar Hes o silném přátelství s Nedbalem: Byl pro mě mužským vzorem, který mi chyběl Laďka Něrgešová opět září v roli moderátorky. Od kolegů dostala květinu proti rakovině Daniela Brzobohatá před hrou řešila s manželem řeč těla. V životě se snaží nelhat

prima-zoom

Nová pražská záhada Dana Browna Nejlepší vesmírný prank všech dob Jak by vypadala apokalypsa v Tokiu? Oficiální AI video ukazuje následky erupce sopky Fudži, vláda vydala varování

prima-fresh

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku Krůtí karbanátky s petrželkou a šťouchaným bramborem – voňavý a šťavnatý oběd Mixér: kulatá výročí v gastronomii, sezónní menu, humři nebo celodřevěná prodejna potravin

prima-cool

VIDEO: Sraz fanoušků Kingdom Come 2 Kdo leaknul legendární video, díky kterému se natočil Deadpool? Ryan Reynolds šel po 11 letech s pravdou ven Pokračování sci-fi Vetřelec: Romulus má velký problém. Zákulisní bitva film připravila o nejdůležitější osobu

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jak opticky zvětšit malý byt? Šest tipů, jak na to! Chcete si založit nový živý plot? Poradíme, jaké keře vybrat Týden začne krásně, víkend proprší. Co je mariánské pozdní léto?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.