Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Na nákupech
Na nákupech

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Už žádné měkké dárky! Teď frčí ostré, přímo z Japonska

Ostré dárky z Japonska

Ostré dárky z Japonska Zdroj: archiv Brusnekameny.cz

  • Zavřít
Ostré dárky z Japonska

Ostré dárky z Japonska Zdroj: archiv Brusnekameny.cz

Každoroční vánoční dárkové „missionimpossible“ tentokrát dáte levou zadní. Okouzlíte svou milovanou polovičku, maminku, babičku i nejlepšího kamaráda. Hlasité naříkání na tupé nože ukončíte dárkem z prvotřídní oceli až z Japonska.

Seznam.cz banner

Kuchyňské nože s tradicí sahající do poloviny 13. století v kuchyni už nikdo za nic nevymění. Pomocí odborného slovníčku vysvětlíme podle čeho vybrat ten pravý.

Tradice nožířství na japonských ostrovech

Seki-City, centrum výroby japonských mečů a nožů, je zastrčené město ve zvlněných kopcích největšího ostrova Japonska Honšú, které oblévají dvě malebné řeky. Uprostřed krásné přírody zde vznikala již od poloviny 13. století jedna z největších mečířských řemeslných oblastí Japonska. Jen o století později zde bylo více než 300 mečířů. Vysoká kvalita Seki mečů byla rychle uznána na všech japonských ostrovech a tato pověst jí zůstala dodnes.

Město nožů v současnosti

V průběhu několika staletí byly techniky a dovednosti starých mečířů a nožířů předávány z generace na generaci a řemeslní mistři neustále inovovali a zdokonalovali své znalosti. Nyní město Seki zůstává vibrujícím centrem japonské výroby nožů nejvyšší kvality, která je známá po celém světě.

Nože MCUSTA jsou pojem, který musíte znát

Jeden ze specialistů na nože v Seki-City je výrobce MCUSTA, který představuje své nožířské umění nově už i na českém trhu. Ve světě je to již 15 let velmi uznávaná značka zavíracích nožů a v posledních letech MCUSTA dobývá trh i na poli profesionálních kuchyňských nožů. Jejich kuchyňské nože značky ZANMAI jsou tento rok horkou vánoční novinkou.

Co na to čeští nožíři?

„Japonské nože ZANMAI jsou velmi oblíbené díky svojí dokonalosti. Je to výhodná investice. Nejen preciznost ruční práce, ale i použité materiály dávají najevo, že každý nůž této značky je prakticky umělecký kus. Čepele většiny modelových řad jsou kované z damascénské oceli a zakaleny na úctyhodných 61 stupňů Rockwella (velmi vysoká tvrdost oceli), aby si drželi svoji ostrost.“ popisuje odborník na japonské nožířství a jeden z přímých dovozců z Japonska František Černý.

Mladí, co si zahrávají s noži
Novinky

Mladí, co si zahrávají s noži

Proč dát přednost Japonsku?

Nože z Japonska mají oproti masivní produkci jinou péči. V sériové výrobě jsou nože často lajdácky nabroušené a vy koupíte prakticky tupé ostří, které byste hned museli dát do pořádku odborným přebroušením. Nože ZANMAI mají ostří Hamaguri (viz. slovníček níže), které je z výroby perfektně ručně vybroušené. Tento typ vybroušení zajišťuje dokonalou kontrolu nad řezem. Na rukojeti jsou používané nejrůznější materiály, které podtrhují typický design každé modelové řady. Ať už se jedná o laminované dřevo Pakka, které kombinuje různé barvy dřeva nebo umělý kámen Corian, jedno mají tyto materiály společné, a to vysokou odolnost a atraktivní vzhled.

Osobní výběr a poradenství

Japonské nože MCUSTA ZANMAI najdete v nabídce firmy BRUSNEKAMENY.CZ, která je přímým dovozcem této značky pro Českou a Slovenskou republiku. Pokud byste si nože chtěli prohlédnout na vlastní oči, můžete navštívit prodejnu v Praze 4 - Libuši, kde vám i osobně poradí s výběrem toho správného kousku.

Slovníček ostříleného nožíře

Tvrdost:

HRC

• Tvrdost oceli (tedy i odolnost proti ztupení) lze číselně vyjádřit na Rockwellově stupnici (stupně HRC). Znamená to, na kolik byl materiál tepelně zušlechtěn neboli zakalen. V praxi platí, že kvalitní kuchyňské nože z uhlíkové ocele mívají kolem 56-58° HRC. Prémiové nože, často z damascénské oceli bývají zakaleny na extrémních 61° HRC. Vyšší stupně zakalení už se dále pro nože nedoporučují z důvodu křehnutí materiálu.

Typy ocelí:

AUS-8A

• Základní variantou ocele je kvalitní uhlíková ocel AUS-8A, která je velmi populární snad u všech japonských výrobců řezných nástrojů. Ocel je zakalena na 58° HRC.

Damascénská ocel

• Další možností je tradiční damascénská ocel o 32 vrstvách s jádrem z japonské oceli VG-10. Tato ocel nevyniká jen svými vlastnostmi, ale také jedinečným vzhledem. Na čepeli je vidět struktura jednotlivých vrstev. Tato ocel je zakalena na 61° HRC.

V Gold-10

• Čistá japonská ocel VG-10, ve světě též známé pod pojmem "super steel". A to díky svým vlastnostem. Ocel je opět zakalena na hodnotu 61 ° HRC.

Ostří:

Hamaguri

• Jedná se o japonský typ konvexně broušeného ostří. Oproti klasickému dvou fazetovému ostří (oboustranné ostří do „V“) vyniká Hamaguri maximální ostrostí a větší odolností proti ztupení.

Typy rukojetí:

PakkaWood

• U většiny řad japonských nožů je pro rukojeti použito dřevo PAKKA různých barev. Jedná se o laminaci několika typů dřevin, díky které získáte ještě úžasnější kresbu dřeva.

Micarta

• Další možností jsou pak rukojeti ze zelené Micarty imitující letokruhy dřeva. Tento materiál je dobře známý mezi výrobci kapesních nožů. Jednoduše řečeno se jedná o vrstvenou tkaninu zalitou v pryskyřici.

Corian

• Pokud hledáte něco opravdu nezaměnitelného, tak je ještě možnost rukojetí z bílého Corianu. Tento materiál je směsí přírodních minerálů a čistého akrylového polymeru. Vyznačuje se vysokou odolností, hygienickými vlastnostmi a dokonalým vzhledem.

Autor: Michaela Králová, František Černý, zdroj: www.brusnekameny.cz

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky dřevo Japonsko výroba kuchyňský nůž materiál vzhled vánoční dárky japonské nože VG-10

Návrhy pro vás

Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky Maso

Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky Sladké

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou Maso

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky Maso

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky Předkrmy a chuťovky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky


Přečtěte si také

Maso
Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky

Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky

Soutěžící
Rosie žije naplno, aby na smrtelné posteli věděla, že to byla jízda

Rosie žije naplno, aby na smrtelné posteli věděla, že to byla jízda

Novinky
Jak upéct dokonale křupavou vepřovou kůži? Nezapomeňte na tyto kroky, nebudete litovat!

Jak upéct dokonale křupavou vepřovou kůži? Nezapomeňte na tyto kroky, nebudete litovat!

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Prostřeno!
Prostřeno: Tomatová polévka z pečených rajčat

Prostřeno: Tomatová polévka z pečených rajčat

Prostřeno!
Prostřeno: Bruschetta komičky Veroniky

Prostřeno: Bruschetta komičky Veroniky

Prostřeno!
Prostřeno: Domácí pizza podle Veroniky Rezkové

Prostřeno: Domácí pizza podle Veroniky Rezkové

Prostřeno!
Prostřeno: Dezert po italsku ve skleničce

Prostřeno: Dezert po italsku ve skleničce

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu Sladké

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara Sladké

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Maso
Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky

Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou Maso

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru Maso

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky Předkrmy a chuťovky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba Předkrmy a chuťovky

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Vegetariánské
Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší Vegetariánské

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Sladké
Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy Sladké

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Saláty
Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Vegetariánské
Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů Maso

Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

prima-cnn-news

Muskovo příliš velké sousto: Slibovaný průvan v úřadech nepřišel, kritikou nešetřil ani otec Pazderková k tour s Fialou: Občas je mi líto, čemu lidé věří. Obdržela jsem i kritiku Sleva jen pro někoho: Novému triku Lidlu se můžete bránit. Expert řekl, co dělat u pokladny

prima-zeny

Lucie svádí Olivera a posílá mu nahé fotky a videa. Všechno nakonec zjistí Kája Ester Ledecká popsala svou tajnou zbraň. Je to celé o čokoládě, říká sportovkyně Jak jsem vás uviděl, přestalo mě všechno svědit, balí svalovec neobratně blondýnku

prima-zoom

Dva holubi řádili ve startujícím letadle Je pro vás pikantní jídlo moc pálivé? Nové anti-koření může přinést revoluci Jak pandy přistupují k páření? U videa se budete chytat za hlavu

prima-fresh

Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky Jak upéct dokonale křupavou vepřovou kůži? Nezapomeňte na tyto kroky, nebudete litovat! Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

prima-cool

Premiéra Karel vs. Karlos je tady! Konec Thora? Chris Hemsworth vyděsil fanoušky videem, které nahrál na YouTube Keanu Reeves jako strážný anděl z výprodeje. První trailer hvězdně obsazené komedie se toho nebojí

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Nejvěrnější fanynka Arsenalu? Arabella Mia oslavila výhru nahá v barvách týmu Ve dne anděl v plášti, v noci ďábel na podpatcích: Sestřička Hayli Hooper žije dvojí život

lajk

Charlotte Štiková se provokace nebojí. Na sociálních sítích dala na odiv své vnady Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo

prima-living

Půda není jen držák rostlin. Proč dát šanci přírodním hnojivům? Vladimír Růžička s manželkou prodávají dům v Chomutově, chtějí za něj 9 milionů Nejlepší český hokejista David Pastrňák bydlí jako sultán. Dal 75 milionů korun za byt v USA

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.