Zabijačkový guláš a škvarkové placky

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Zabijačkový guláš a škvarkové placky  Foto:
Zabijačkový guláš a škvarkové placky
Foto: Gurmet

Období masopustu provázejí nejen různé oslavy a maškary, ale hlavně dobré jídlo. Právě v této době se konají tradiční zabijačky a my pro vás máme výbornou sytou specialitu připravovanou z toho nejlepšího, co právě domácí zabijačka přináší.

Suroviny
sádlo 1 lžíce
slanina, nakrájená na kostičky 50 g
cibule, najemno nakrájená 3 ks
vepřové maso (plecko nebo bok) 400 g
mletá sladká paprika
mletá pálivá paprika
majoránka
česnek 4 stroužky
vepřová játra 400 g
střídka ze 2 krajíců chleba
sůl
čerstvě namletý pepř
Placky:
škvarky 150 g
vejce 1 ks
droždí 1/4 kostičky
mléko asi 100 ml
sůl
Postup
1

Na rozehřátém sádle vyškvařte slaninu i cibuli. V tomto základu ze všech stran zprudka opečte maso nakrájené na kostky. Osolte ho, opepřete, okořeňte paprikou a majoránkou a přidejte prolisovaný česnek. Podlijte vodou (nebo vývarem) a zakryté duste, až bude maso poloměkké.

2

Nyní přidejte játra, také pokrájená na kostky, guláš zahustěte rozdrobeným chlebem, podle potřeby ještě podlijte a dál duste, až bude maso i játra měkké. Dochuťte a podávejte s pečivem, houskovým nebo chlupatým knedlíkem či (nejlépe) se škvarkovými plackami.

3

Připravíte je následovně: Nahrubo pokrájené škvarky, prosátou mouku (trošku nechte stranou na podsypání) se solí, vejce a rozdrobené droždí zalijte vlažným mlékem a propracujte na vláčné těsto. Nechte ho v teple vykynout, pak vyválejte na plát o síle asi 1 cm a pomocí tvořítka (či sklenice) z něj vykrajujte placky.

4

Klaďte je na plech s pečicím papírem, propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným žloutkem s trochou vody a v troubě při 180 °C pečte 20 minut dozlatova.

Zabijačkový guláš Foto: Gurmet

Zabijačkový guláš. Foto: Gurmet

 

Gurmet - únor 2014

Gurmet - Vaše škola vaření

Únor je měsíc masopustu a svátku svatého Valentýna. Obě tato témata najdete samozřejmě také v únorovém Gurmetu. Hledejte tu inspiraci na lákavé a syté masopustní pochoutky – od zabijačkového guláše až po slaďoučké koblihy i zamilované valentýnské menu pro dva! Kromě toho v tomto čísle startuje letošní projekt nazvaný „Gurmet kolem světa“. První zemí, jejíž gastronomie se jako červená nit prolíná celým časopisem, je exotické Japonsko.

Kromě toho se můžete těšit také na lákavé recepty z čokolády, domácí pečivo včetně chleba i na pochutiny, ve kterých hrají klíčovou roli citrony, které jsou nyní ve vrcholové kondici. Přesvědčíte se, že kapusta nejen krásně vypadá, ale ještě lépe chutná, a že řízek není jen českou specialitou. Zjistíte, co to je tzv. synergický efekt některých surovin a jak se jeho blahodárné účinky mohou projevit na vaší kondici. Dobrou chuť!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama