Plněné knedlíčky Bánh bao

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Plněné knedlíčky Bánh bao  Foto:
Plněné knedlíčky Bánh bao
Foto: Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem

Téměř každá kuchyně má své plněné taštičky, kapsy, knedlíčky ať už z listového, kynutého, nebo třeba nudlového těsta. Vietnamské bánh bao jsou chutná svačinka, kterou ocení každý člen rodiny.

Hledáte další recepty z vietnamské kuchyně? V naší nové sekci najdete návodné VIDEORECEPTY z kulinárních pořadů TV Prima.

Suroviny
mleté vepřové maso 200 g
Jidášovo ucho (houba) 3–4 ks
jarní cibulka 1 ks
šalotka 2 ks
česnek 2 stroužky
rybí omáčka 2 lžičky
čerstvě namletý pepř 1 lžička
skleněné nudle 1 hrst
křepelčí vejce 6 ks (nebo 3 slepičí)
Těsto:
pšeničná hladká mouka 2 hrnky (cca 300 g)
mléko 2/3 hrnku
droždí 1 kostka
jedlá soda 1 lžička
cukr 3 lžíce
sůl 1 lžička
sezamový olej 1 lžíce
Postup
1

Houby a skleněné nudle namočte. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku prosijte přes síto na pracovní plochu, přidejte jedlou sodu, sůl, udělejte uprostřed důlek, do něj přilijte sezamový olej a kvásek a vypracujte hladké těsto. Mělo by být vláčné a nemělo by lepit. Přendejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.

2

Jarní cibulku, šalotku a černé houby nakrájejte nadrobno. Na pánvi na lžičce oleje opečte šalotku dozlatova, poté přidejte nadrobno pokrájený česnek a krátce orestujte. Nechte mírně vychladnout a ve větší míse smíchejte s mletým masem, rybí omáčkou, jarní cibulkou a nadrobno nastřihanými skleněnými nudlemi. Opepřete. Nechte chvíli uležet.

3

Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Křepelčí vejce překrojte na půl (slepičí na čtvrtiny).

4

Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál, vytvarujte do silnějšího válečku a rozdělte na 12 dílů. Jednotlivé díly uválejte v dlaních do kuliček, znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě 5 minut kynout. Z pečicího papíru nastříhejte čtverce 5 x 5 cm. Jednotlivé kuličky vyválejte válečkem na placku silnou cca 3 mm, doprostřed každé dejte část (zhruba 1⁄12) připravené masové směsi a navrch položte kousek vejce. Knedlíček balte tak, aby se uzavřel a tvarem připomínal paličku česneku. Každý knedlíček položte na čtvereček pečicího papíru a přikryjte utěrkou, aby neosychal.

5

Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte lžíci octa. Vložte pařák, do kterého dejte knedlíčky, přikryjte pokličkou a nechte vařit v páře 15 minut.

PRIMA TIP: Hotové knedlíčky lze uchovávat v mikrotenovém sáčku v chladničce několik dní. Před konzumací stačí ohřát v páře.

Plněné knedlíčky Bánh bao  Foto: Plněné knedlíčky Bánh bao; foto: Vietnamská kuchyně – Lehce a hravě s Vietem

Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem Foto:

Vietnamská kuchyně

Lehce a hravě s Vietem

Viet Anh Doan si získal nesmírnou popularitu jako představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře a to jak svými výroky o Vietnamcích, obchodu a politice, tak i svým kuchařským uměním.

V kuchyni se umí otáčet a jeho 60 nejlepších a nejoblíbenějších receptů ze země rýže, kávy a krevet to dokládá. Uvařte si vynikající nudlovou polévku, připravte a usmažte jarní závitky, poduste rybu na pivu nebo zvolte klasiku – smažené nudle s kuřecím masem.

Už nemusíte chodit do asijského bistra. Začnete si exotickou kuchyni připravovat sami doma.

Vydalo nakladatelství Ikar ve spolupráci s FTV Prima.

Knihu si můžete koupit ZDE.

Videa

reklama

reklama

\n