Krkonošské kyselo

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Krkonošské kyselo Foto:
Krkonošské kyselo
Foto: All

Klasická regionální pochoutka s nezaměnitelnou chutí, kterou jí dodá chlebový kvásek. Takové je neodolatelné kyselo – poklad přímo z Krkonoš! Vyzkoušejte vyhlášenou verzi z restaurace Barevná dřevěnka.

Suroviny
chlebový kvásek 1 dávka
voda 1,5 litru
cibule 4 ks
vejce 6 ks
brambory 10 ks
máslo 150 g
kmín
sůl
sušené nebo čerstvé houby
pažitka na ozdobu
Postup
1

Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát. Doporučujeme ale nechat kvásek namočený přes noc, jeho chuť bude výraznější.

2

Brambory zatím uvařte ve slupce, poté je oloupejte a nakrájejte na kousky.

3

Kvásek ve vodě rozkvedlejte, přidejte sůl, kmín, houby a vařte, než kvásek zhoustne.

4

Cibulku nakrájejte nadrobno, usmažte dozlatova, přidejte vejce a míchejte. Vajíčka by měla zůstat lehce syrová.

5

Za stálého míchání kontrolujte, zda je kyselo husté se sklovitou barvou.

6

Vmíchejte cibulku s vejci, které se v tom okamžiku srazí.

7

Přidejte uvařené brambory a Krakonošův pokrm je hotový. Na talíři už jen zasypte pokrájenou pažitkou a podávejte.

Videa

reklama

reklama