Jarní rizoto

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jarní rizoto  Foto:
Jarní rizoto
Foto: Knorr

Krémové italské rizoto je takové malé pohlazení po duši. Pokud se naučíte ho vařit správně a z kvalitních surovin, stane se zajisté základem vašeho jídelníčku. A pak už si jen můžete zkoušet různé variace, s čím si ho připravíte. My nabízíme jarní verzi s křupavým fenyklem a dekorativní paprikou.

Suroviny
Rizoto (základní recept)
rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli, Vialone) 350 g
drůbeží nebo zeleninový vývar (připravený z Knor Bohatý bujón - 2 kalíšky) 900 ml
cibule šalotka nebo malá cibule, jemně nakrájená 2 ks
řapíkatý celer, jemně nakrájený 1/2 stonku
česnek, jemně nakrájený 1 stroužek
suché bílé víno nebo suchý bílý vermouth 1 dl
máslo 50 g
čerstvě strouhaný parmezán nebo Grana Padano 50 g
Jarní směs (dle vlastního uvážení)
čerstvý fenykl, pokrájený na nudličky
červená paprika, pokrájená na kostičky
čerstvá hladkolistá petržel
čerstvá máta
čerstvý koriandr
čerstvá pažitka
Postup
1

Na rozpáleném olivovém oleji zprudka opečeme šalotku (nebo cibuli), celer a česnek.

2

Po změknuti zeleniny přidáme rýži a na prudkém ohni opražíme za neustálého míchání.

3

Jakmile rýže zesklovatí, přidáme vermouth nebo víno, které se okamžitě vsákne do rýže. Přilijeme první část horkého vývaru, mírně osolíme a na slabém ohni zlehka vaříme.

4

Necháme vždy část vývaru vsáknout, teprve potom přilijeme další.

5

Mezitím si na rozpáleném oleji v druhé pánvi krátce orestujeme fenykl s paprikou a přidáme posekané bylinky. Takto připravenou směs přidáváme do základního rizota asi v polovině dušení rýže.

6

Hotová rýže je měkká asi tak za 15 minut.

7

Rýži odstavíme, vmícháme máslo a parmezán a necháme pod pokličkou asi dvě minuty odstát, aby dostalo požadovanou krémovou konzistenci.

8

Při podávání nezapomeneme na misku se strouhaným parmezánem, kterým si můžeme posypat hotové rizoto podle vlastní chuti.

Jarní rizoto Foto: Knorr

Jarní rizoto. Foto: Knorr

Komerční sdělení

Videa

reklama

reklama