Jablečný crumble

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jablečný crumble Foto:
Jablečný crumble
Foto: Muži sobě

O tento fantastický recept se podělil šéfkuchař Titus Eliáš v nové kuchařce Muži sobě. Ideální zvlášť pro ty, kteří mají z pečení moučníků respekt. Tohle totiž určitě zvládnete a královsky si pochutnáte.

Crumble je koláč bez všeho zbytečného, říká můj kolega Honza z Na Kopci – a já s ním naprosto souhlasím. Žádné těsto, které musíš složitě smíchat ze spousty surovin a které pak stejně okoušeš pouze proto, aby ses dostal k náplni. Prostě upečeš rovnou jen to dobré!Titus Eliáš

Suroviny
jablka (nejlépe granny smith) 4 ks
čerstvé švestky 4 ks
vlašské ořechy 20 g
máslo 50 g
cukr 100 g
rozinky 50 g
sušené švestky 50 g
mletá skořice 1 lžička
drobenka:
máslo (změklé při pokojové teplotě) 75 g
mletá skořice 1 lžička
Postup
1

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Vlašské ořechy přesekejte nožem nahrubo.

2

Široký kastrol s tlustým dnem postavte na sporák a pomalu v něm nechte rozpustit máslo, pak přisypte cukr a počkejte, až se rozpustí a vytvoří světlý karamel.

3

Přidejte nakrájené ovoce, ořechy, sušené ovoce a mletou skořici. Občas zamíchejte a počkejte, až se vydusí tekutina, kterou pustí jablka a švestky.

4

Mezitím si připravte drobenku: V misce lehce promíchejte cukr a změklé máslo. Přidejte mouku se skořicí a znovu promíchejte a mezi prsty rozdrob, aby vznikla drobenka.

5

Keramické formičky nebo klidně větší žáruvzdornou misku naplňte ovocnou směsí, nebojte se ovoce do formy natlačit. Posypte drobenkou, klidně ji můžete také umačkat. Pečte v troubě při 180 stupních asi 10 minut a podávejte horké.

Prima tip: Délka pečení v troubě závisí na velikosti formičky. Zkuste ke crumble ještě podávat zmrzlinu, doporučuji rumovou s rozinkami.

Muži sobě

Muži sobě

Muži vaří jinak než ženy – jsou otevřeni novým surovinám a postupům, rádi experimentují a nevadí jim investovat do potřebných surovin a vybavení. Zároveň ale vyžadují bezproblémovou a snadnou přípravu, úspěšnost na první pokus a intenzivní chuť.

Přesně takové jsou recepty v této knize. Všechny je vymysleli a otestovali muži, a to muži na slovo vzatí – přední čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce: Roman Paulus (Alcron), Jirka Štift (Mandarin Oriental), Roman Dolejš (Corinthia), Michal Pšenička (Café Imperial), Ondřej Jíňa (TriBeCa), Titus Eliáš (Na Kopci a Na Konci), Tomáš Stehlík (Buddha-Bar), Marek Fichtner (Kempinski) a Jan Wiesner (Marriott).

Díky této knize zjistíte, že šéfkuchaři doma vaří podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. A že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i v domácí kuchyni.

Vydalo nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové; doporučená cena: 499 Kč

Více info: www.muzivari.cz ; www.facebook.com/Muzisobe

Videa

reklama

reklama