Hovězí steak s bramborovým závinem a pepřovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí steak s bramborovým závinem a pepřovou omáčkou  Foto:
Hovězí steak s bramborovým závinem a pepřovou omáčkou
Foto: FTV Prima / Tomáš Svoboda

Kuchař Martin Kincl tentokrát připravil šťavnatý hovězí steak s nevšední přílohou... Slaný závin plněný bramborami, houbami a brokolicí se k masu skvěle hodí.

Novou kulinární show sledujte každou neděli v 16.10 na Primě! Všechny recepty a bonusové materiály z pořadu Pečeme podle hvězd najdete ve speciálu:

Uložit

Suroviny
hovězí vysoký roštěnec (rib eye steak) 800 g
sůl a čerstvě namletý pepř
Závin:
brambory 800 g
žampiony 100 g
brokolice 1/2 hlávky
máslo 50 g
voda 50 ml
droždí 1 špetka (asi 5 g)
sůl 1/3 lžičky
vejce 1 ks
Omáčka:
nakládaný zelený pepř 1 lžička
čerstvě namletý pepř 1 špetka
Postup
1

Brambory oloupejte, rozpulte a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte, nahrubo rozšťouchejte a nechte vychladnout.

2

Mezitím nakrájejte na osminky žampióny, osolte je a opečte na másle a na malé kousky nasekejte brokolici. Takto upečené žampióny a zpracovanou brokolici přidejte do brambor a směsí plňte těsto, které si připravte smícháním hladké mouky, vody, droždí a soli. Těsto vyválejte, přidejte již připravenou směs a zaviňte. Potřete rozšlehaným vejcem, jemně propíchejte vidličkou a pečte na plechu s pečicím papírem v rozpálené troubě na 180 stupňů po dobu 20 minut dozlatova.

3

Připravte steaky o výšce 2 cm, které osolte, opepřete, pokapejte olejem a vložte na suchou hodně rozpálenou pánev. Steaky opékejte zprudka a otáčejte cca po 3minutách, jakmile mají hezky opečenou barvu. Po otočení nechte steak dále zprudka opékat a cca po 1 min. pánev stáhněte mimo teplo.

4

Přiklopte poklicí a asi po minutě přilijte 3 lžíce vody, které jste si předem připravili do malé sklenky. Je důležité vodu nalít co nejrychleji a poklici hned přiklopit. Takto nechte odpočívat 5 minut a poté steaky odložte mimo pánev.

5

Do výpeku přidejte marinovaný zelený pepř, drcený pepř a smetanu. Provařte, až omáčka jemně zhoustne, a podávejte se steaky a pečeným bramborovo-houbovým závinem.

Hovězí steak s bramborovým závinem a pepřovou omáčkou  Foto: Hovězí steak s bramborovým závinem a pepřovou omáčkou; foto: FTV Prima / Tomáš Svoboda

Tento recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě. 

Všechny odvysílané epizody najdete na Prima PLAY.

V třetí epizodě například odhalíte rodinné poklady z domácí kuchařky Michala Suchánka a jeho dcery Bereniky Suchánkové. S diváky se podělili o Dřevěný toč (pečený bramborák) a citronový dort se sněhovou čepicí.

Pečeme podle hvězd - 3. epizoda Foto: Pečeme podle hvězd – 3. epizoda; foto: FTV Prima / Tomáš Svoboda

Uložit

Uložit

Uložit

Videa

reklama

reklama