Halušky se zelím a uzeným

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Halušky se zelím a uzeným Foto:
Halušky se zelím a uzeným
Foto: Smoothcooking.cz

Do zimního počasí jsou halušky naprosto ideální – člověk se po nich cítí krásně sytý a zalezl by rovnou pod peřinu!

Suroviny
brambory 3 kg
hladká mouka cca 250 g
hrubá mouka cca 250 g
sůl
cibule 2 ks
bílé zelí 2 kg
uzené maso 1 a 1/2 kg
Postup
1

Syrové brambory nastrouhejte najemno. Z brambor vymačkejte přebytečnou šťávu.

2

Do brambor přidejte cca 2 lžičky soli a mouku. Vše důkladně zamíchejte. Těsto by mělo být o něco hustější, jako na bramborák.

3

Dejte si vařit vodu v největším hrnci a osolte ji. Když se voda vaří, tak do ní vložte kousek těsta. Pokud noček zůstane v celku, tak je konzistence perfektní. Pokud se rozpadne, přidejte ještě mouku a pokus opakujte.

4

Poté můžete vkládat halušky přes haluškovač. Pokud ho ale nemáte, tak nezoufejte. Vždy jsme to dělávali tak, že jsme vzali dvě malé lžičky a dělali z nich takové mini nočky a házeli do vody. Jsou pak o něco větší, ale vůbec to nevadí.

5

Halušky vařte 5–7 minut. Poté sceďte a přendejte do velké mísy. Tip: Tuto dávku těsta dělejte na cca 4x, ať mají halušky prostor při vaření. A s další várkou vyměňte vodu.

6

Uzené: Nejprve dejte vařit maso. Klidně den předem. Vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte cca 2 hodiny.

7

Poté maso vyjměte a pokrájejte na malé kousky. Na trošce oleje orestujte najemno pokrájenou cibulku. Přidejte zelí i s polovinou šťávy ze zelí a vařte tak dlouho, až se šťáva vypaří.

8

Nakonec vše smíchejte a popřípadě dosolte. Ale uzené je dost slané samo o sobě, tak většinou sůl už není potřeba. Pro zvýraznění chuti doporučujeme vyškvařit pár malinkých škvarků a přidat je navrch halušek.

Halušky se zelím a uzeným 2 Foto: Halušky se zelím a uzeným; foto: Smoothcooking.cz

Smoothcooking.cz Foto:

Smooth cooking aneb vaříme hladce

Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.

Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.

Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce. Snažím se vám být opět o krok blíže, a tak jsem začala točit videorecepty a vlogy z food akcí.

Videa

reklama

reklama

\n