Estonský kringel – skořicový a makový

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Estonský kringel – skořicový a makový Foto:
Estonský kringel – skořicový a makový
Foto: Pěkně vypečený blog

Kynuté těsto, máslo, skořice a ten finální výsledek… I když vypadá docela obtížně, opak je pravdou. Zkuste ho upéct nejen se skořicí, ale i s makovou náplní. Možná ten makový nevypadá tak hezky, ale chutná báječně, což je mnohem důležitější.

Suroviny
mléko 250 ml
máslo 80 g
cukr krupice 1 lžíce
vanilkový cukr 1 lžíce
sůl 1 lžička
droždí 1 kostka
Na skořicovou náplň:
povolené máslo 120 g
skořice 3 lžičky
Na makovou náplň:
mletý mák 100 g
mléko 200 ml
povidla 1 lžíce
cukr krupice 2–3 lžíce
rum 1 lžíce
Postup
1

Těsto si můžete připravit jednodušším způsobem v domácí pekárně. Ingredience vložte do pekárny v uvedeném pořadí a spusťte program těsto. Pokud nemáte domácí pekárnu, zpracujte těsto hezky ručně.

2

Mezitím připravte náplně: povolené máslo smíchejte se skořicí a cukrem. Dále dejte vařit mléko, do něj nasypte mák a cukr. Za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustá kaše, kterou přiveďte k bodu varu a odstavte z plamene. Pak vmíchejte povidla a rum.

3

Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si 2 plechy, které vyložte pečicím papírem.

4

Nakynuté těsto rozdělte na dvě stejné části, které rozválejte na velké tenké placky, jednu potřete skořicovou náplní a druhou makovou. Jednu po druhé srolujte (ruličky přeneste na plech, je to pak jednodušší) a rozřízněte napůl. Poté na plechu vytvořte pletenec, který nakonec zatočte do věnce (viz fotky).

5

Pečte 20–25 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout.

Estonský kringel – skořicový a makový Foto:

Estonský kringel – skořicový a makový Foto:

Estonský kringel – skořicový a makový Foto:

Estonský kringel – skořicový a makový Foto:

Estonský kringel – skořicový a makový, foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Rádi pečete? Kupte si nový magazín Prima FRESH, ve kterém najdete spusty tipů nejen na sladké pečení:

Článek

Prima FRESH léto 2015  Foto:

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Uteklo to jako jarní deště a právě vychází zbrusu nové letní číslo časopisu Prima Fresh, které je plné skvělých receptů a nápadů, jak si užít léto.
Videa

reklama

reklama