Plicník dýchá příslibem jara

Plicník lékařský  Foto:
Plicník lékařský
Foto: archiv

Jeho květy jako by se už nemohly udržet a musely vyrašit navzdory bídnému počasí. První posel jara, který ozdobí vaše talíře...

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) vystrkuje na svět jedny z prvních jedlých květů. Jejich chuť není příliš originální, ale to jeho prvenství je naprosto nepopiratelné. Je to v podstatě maratónský běžec, který přiběhl ohlásit, že všichni milovníci jedlého kvítí a býlí zvítězili. Zvítězili nad zimou trpělivým čekáním a teď nadchází jejich čas. Růžové a namodralé kvítky jsou znamením, že jaro je tady, a i kdyby měl ještě napadnout sníh, tak už to bude jen nakrátko.

Kdy a kde ho hledat

Plicník lékařský 4 Foto:

V přírodě vyhledává plicník listnaté lesy a má rád místa, kde je vlhčí a bohatší půda. Často se též pěstuje v zahrádkách, kde obvykle prospívá bez větší péče. Nejlepší metoda na jeho množení je dělení kořenových trsů. Ve městech kvete již od poloviny března, ve vyšších polohách a na studenějších stanovištích můžeme jeho květy najít ještě na začátku května. V druhém poločasu kvetení již není zdaleka tak zajímavý. Do cíle, tedy do kuchyní, dorazí jiné druhy s výraznějšími a chutnějšími květy.

Růžový, nebo fialový?

Květy plicníku střídají barvu, podobně jako jiné botanicky příbuzné květy. Barva odpovídá jejich stáří a tomu, zda byly či nebyly opyleny. Barvivo mění svou barvu podle pH buněčné šťávy. Mladší květy jsou růžové, starší a většinou opylené květy jsou fialové. Vzácně se vyskytují plicníky bez tohoto barviva. Jsou to takoví albíni s bílými květy.

Plicník lékařský 5 Foto:

 

Plicník lékařský 3 Foto:

Co s ním v kuchyni

Listy plicníku můžete trhat, pokud jsou mladé a křehké. Vnesou přírodní chutě do prvních salátů na přelomu zimy a jara. Můžete jich hrst přidat do ledového salátu, do strouhané mrkve, na brambory, řepu, ředkev. Můžete je také nasekat do polévek, protože se objeví dříve, než vyraší pažitka. Přitom je třeba mít na paměti, že listy nejsou pětihvězdičková delikatesa. Ale to prvenství! A to se počítá!

Květy plicníku ozdobí cokoli. Vzhledem ke své nevýrazné chuti, jsou vhodné na slaná i sladká jídla.

Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz

V novém čísle časopisu Prima FRESH najdete originální recepty s jedlými květy z nové knihy Jany Vlkové – Květinová kuchařka. 

 

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...
Videa

reklama

reklama