Suroviny
- kuřecí prsa (nebo stehenní řízky bez kůže) 600 g
- paprika (červená, oranžová a žlutá ) 1 ks od každé
- červená cibule 3 ks
- ananasový kompot 1 konzerva (šťávu uschovejte)
Marináda
- ananasová šťáva 1/4 hrnku
- sójová omáčka 2 lžíce
- med 3 lžíce
- vinný ocet 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- zázvor (sušený mletý) 1/4 lžičky
- sušený česnek (mletý) 1/4 lžičky
- olivový olej 2 lžíce
Grilovací omáčka
- ananasová šťáva 1/2 hrnku
- med 2 lžíce
- omáčka Sriracha 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžička
Postup přípravy
- Ananas z konzervy slijte a ananasovou šťávu uschovejte, bude potřeba k přípravě marinády i omáčky.
- Na marinádu smíchejte 1/4 hrnku ananasové šťávy, sójovku, med, ocet, sezamový olej, zázvor, česnek a olivový olej.
- Každý řízek naporcujte na 6 kousků a ty dejte do marinády, promíchejte, přikryjte a dejte do lednice na 4–8 hodin odležet.
- Na omáčku si vemte malý kastrůlek a v něm smíchejte 1/2 hrnku ananasové šťávy, med, pikantní sriracha omáčku, olivový olej a sójovku. Přiveďte k varu na středním plameni a jakmile se směs začne vařit, oheň zmírněte a vařte 4–6 minut. Sejměte z ohně a nechte stranou.
- Papriky očistěte a nakrájejte na kostky. Cibule nakrájejte na čtvrky. Na špízové jehly napíchejte střídavě kostky masa, ananasu, papriky a cibule. Pokud používáte dřevěné jehly, nezapomeňte je 30 minut předem nasáknout ve vodě.
- Rozehřejte gril na střední teplotu. Špízy potřete připravenou omáčkou. Grilovací mřížku lehce potřete olejem a rozložte na ni špízy. Grilujte ze všech stran 12–15 minut, až bude maso propečené. Maso průběžně potírejte omáčkou.