Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pikantní kuřecí špízy s ananasem
Ať už grilujete venku na dřevěném uhlí, nebo doma v troubě, tyto špízy z kuřecího masa, s paprikami a kousky ananasu v pikantní marinádě vás zaručeně nadchnou.
do 30 minut
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- kuřecí prsa nebo stehenní řízky bez kůže 600 g
- červená, oranžová a žlutá masitá paprika 1 ks od každé
- červená menší cibule 3 ks
- konzervované kousky ananasu ve šťávě 1 konzerva (šťávu uschovejte)
Marináda:
- šťáva z ananasu 1/4 hrnku
- Sójová omáčka 2 lžíce
- Med 3 lžíce
- vinný ocet 2 lžíce
- Sezamový olej 1 lžička
- sušený mletý zázvor 1/4 lžičky
- mletý sušený česnek 1/4 lžičky
- Olivový olej 2 lžíce
Grilovací omáčka:
- šťáva z ananasu 1/2 hrnku
- Med 2 lžíce
- omáčka Sriracha 1 lžíce
- Olivový olej 1 lžíce
- Sójová omáčka 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ananas z konzervy slijte a ananasovou šťávu uschovejte, bude potřeba k přípravě marinády i omáčky.
- Na marinádu smíchejte 1/4 hrnku ananasové šťávy, sójovku, med, ocet, sezamový olej, zázvor, česnek a olivový olej.
- Každý řízek naporcujte na 6 kousků a ty dejte do marinády, promíchejte, přikryjte a dejte do lednice na 4–8 hodin odležet.
- Na omáčku si vemte malý kastrůlek a v něm smíchejte 1/2 hrnku ananasové šťávy, med, pikantní sriracha omáčku, olivový olej a sójovku. Přiveďte k varu na středním plameni a jakmile se směs začne vařit, oheň zmírněte a vařte 4–6 minut. Sejměte z ohně a nechte stranou.
- Papriky očistěte a nakrájejte na kostky. Cibule nakrájejte na čtvrky. Na špízové jehly napíchejte střídavě kostky masa, ananasu, papriky a cibule. Pokud používáte dřevěné jehly, nezapomeňte je 30 minut předem nasáknout ve vodě.
- Rozehřejte gril na střední teplotu. Špízy potřete připravenou omáčkou. Grilovací mřížku lehce potřete olejem a rozložte na ni špízy. Grilujte ze všech stran 12–15 minut, až bude maso propečené. Maso průběžně potírejte omáčkou.
Pikantní kuřecí špízy s ananasem, foto: thegunnysack.com