Suroviny
- hovězí pupek (nebo flank steak) 450 g
- limetková šťáva 2 lžíce
- sušený česnek 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletá uzená paprika 1/2 lžičky
- chilli koření 1/4 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
- barevná paprika (různé barvy) 2 ks
- cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- tortilla (pšeničná nebo kukuřičná) 4 ks
Postup přípravy
- Smíchejte v misce limetkovou šťávu, sušený česnek, římský kmín, uzenou papriku, chilli koření, sůl a pepř. Vložte do směsi flank steak nakrájený na tenké proužky, důkladně je obalte a nechte marinovat alespoň 30 minut.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Vložte marinované proužky masa v jedné vrstvě a opékejte asi 4–5 minut za občasného otáčení, až bude maso propečené a hezky opečené. Vyjměte ho z pánve a nechte zatím stranou odpočívat.
- Do pánve přidejte na proužky nakrájené papriky a cibuli a restujte je přibližně 5–7 minut dozlatova a do měkka. Pak je vyjměte z pánve.
- Pánev vytřete papírovými utěrkami a poté na ní krátce ohřejte tortilly.
- Servírujte steak s opečenou zeleninou na teplých tortillách a přidejte oblíbené omáčky – guacamole, salsu nebo zakysanou smetanu.
PRIMA TIP: Maso na fajitas můžete také marinovat a opékat vcelku a nakrájet ho až po opečení. Tento způsob je vhodný, pokud máte maso raději připravené medium rare, tedy ne úplně propečené. Do rozpálené pánve na trochu oleje vložte celý marinovaný steak a opékejte ho 3–5 minut z každé strany podle požadovaného stupně propečení. Hotový steak nechte odpočívat 5 minut a poté ho nakrájejte na tenké plátky přes vlákno.
K fajitas se tradičně podává avokádové guacamole. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Avokádové guacamole: Dokonalý základní recept s tipy, jak ho ještě vylepšit
