Sladkokyselý pórek s kozím tvarohem a rozinkami
Zdroj: Ještě více hojnosti
Sladkokyselý pórek s kozím tvarohem a rozinkami
Zdroj:
Ještě více hojnosti
Pórek nemusí být jen součástí základu polévky, díky kterému získá svěže pikantní cibulovou chuť, ale zaslouží si i hlavní roli. Jeho jemná nasládlost skvěle vynikne s krémovým kozím sýrem a sladkými rozinkami, které ho ozdobí jako drahokamy. Podávat ho můžete jako elegantní předkrm nebo hlavní zeleninový chod.
Postup přípravy
-
Pórky příčně rozpulte, důkladně omyjte a vyskládejte je do širokého nízkého hrnce. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky k pórkům. Přidejte k nim bobkové listy, víno, olivový olej a asi 250 ml vody tak, aby byly pórky napůl ponořené v tekutině. Přidejte ¾ lžičky soli a trochu černého pepře a na středním stupni povařte zhruba 30 minut. Špička nože musí proniknout do pórku bez jakéhokoli odporu. Během vaření pórky jednou nebo dvakrát obraťte, aby se vařily stejnoměrně.
-
Děrovanou naběračkou přeneste pórky na talíř. Tekutinu, ve které se vařily, přeceďte do malého rendlíku a svařte na vysokém stupni, až zbydou zhruba 3 lžíce. Odpařování trvá přibližně 12–15 minut.
-
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a vsypte ji do rendlíku. Přidejte rozinky, ocet, cukr, ¼ lžičky soli a trochu černého pepře. Promíchejte, odstavte, nechte změknout a marinovat.
-
Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej na středním stupni. Opatrně přidejte pórky a opékejte je 2 minuty na každé straně mírně dozlatova. Vyjměte je a nechte zchladnout.
-
Rozdělte je na čtyři talíře, poklaďte je kopečky kozího tvarohu nebo sýra, dresinkem s cibulí a rozinkami a navrch nasypte kerblík nebo petrželku.
Sladkokyselý pórek s kozím tvarohem a rozinkami
Zdroj: Ještě více hojnosti
Sladkokyselý pórek s kozím tvarohem a rozinkami
Zdroj:
Ještě více hojnosti