Suroviny
- pórek (8 malých pórků nebo 4 střední pórky (pouze bílé části))
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 2 ks
- bílé víno (suché ) 200 ml
- olivový olej 3 lžíce
- červená cibule (malá ) 1 ks
- sušené rozinky 20 g
- jablečný ocet 1 lžíce
- cukr krupice 2 lžičky
- slunečnicový olej 2 lžíce
- tvaroh (kozí tvaroh nebo krémový kozí sýr) 100 g
- kerblík (lístky kerblíku nebo hladkolisté petržele) 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Pórky příčně rozpulte, důkladně omyjte a vyskládejte je do širokého nízkého hrnce. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky k pórkům. Přidejte k nim bobkové listy, víno, olivový olej a asi 250 ml vody tak, aby byly pórky napůl ponořené v tekutině. Přidejte ¾ lžičky soli a trochu černého pepře a na středním stupni povařte zhruba 30 minut. Špička nože musí proniknout do pórku bez jakéhokoli odporu. Během vaření pórky jednou nebo dvakrát obraťte, aby se vařily stejnoměrně.
- Děrovanou naběračkou přeneste pórky na talíř. Tekutinu, ve které se vařily, přeceďte do malého rendlíku a svařte na vysokém stupni, až zbydou zhruba 3 lžíce. Odpařování trvá přibližně 12–15 minut.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a vsypte ji do rendlíku. Přidejte rozinky, ocet, cukr, ¼ lžičky soli a trochu černého pepře. Promíchejte, odstavte, nechte změknout a marinovat.
- Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej na středním stupni. Opatrně přidejte pórky a opékejte je 2 minuty na každé straně mírně dozlatova. Vyjměte je a nechte zchladnout.
- Rozdělte je na čtyři talíře, poklaďte je kopečky kozího tvarohu nebo sýra, dresinkem s cibulí a rozinkami a navrch nasypte kerblík nebo petrželku.
Sladkokyselý pórek s kozím tvarohem a rozinkami Zdroj: Ještě více hojnosti