Yotam Ottolenghi

Sladkokyselý pórek s kozím tvarohem a rozinkami

Moje hodnocení
1x

Pórek nemusí být jen součástí základu polévky, díky kterému získá svěže pikantní cibulovou chuť, ale zaslouží si i hlavní roli. Jeho jemná nasládlost skvěle vynikne s krémovým kozím sýrem a sladkými rozinkami, které ho ozdobí jako drahokamy. Podávat ho můžete jako elegantní předkrm nebo hlavní zeleninový chod.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • 8 malých pórků nebo 4 střední pórky (pouze bílé části)
  • česnek 2 stroužky
  • bobkový list 2 ks
  • suché bílé víno 200 ml
  • olivový olej 3 lžíce
  • malá červená cibule 1 ks
  • rozinky 20 g
  • jablečný ocet 1 lžíce
  • cukr krupice 2 lžičky
  • slunečnicový olej 2 lžíce
  • kozí tvaroh nebo krémový kozí sýr 100 g
  • lístky kerblíku nebo hladkolisté petržele 1 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Pórky příčně rozpulte, důkladně omyjte a vyskládejte je do širokého nízkého hrnce. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky k pórkům. Přidejte k nim bobkové listy, víno, olivový olej a asi 250 ml vody tak, aby byly pórky napůl ponořené v tekutině. Přidejte ¾ lžičky soli a trochu černého pepře a na středním stupni povařte zhruba 30 minut. Špička nože musí proniknout do pórku bez jakéhokoli odporu. Během vaření pórky jednou nebo dvakrát obraťte, aby se vařily stejnoměrně.
  2. Děrovanou naběračkou přeneste pórky na talíř. Tekutinu, ve které se vařily, přeceďte do malého rendlíku a svařte na vysokém stupni, až zbydou zhruba 3 lžíce. Odpařování trvá přibližně 12–15 minut.
  3. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a vsypte ji do rendlíku. Přidejte rozinky, ocet, cukr, ¼ lžičky soli a trochu černého pepře. Promíchejte, odstavte, nechte změknout a marinovat.
  4. Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej na středním stupni. Opatrně přidejte pórky a opékejte je 2 minuty na každé straně mírně dozlatova. Vyjměte je a nechte zchladnout.
  5. Rozdělte je na čtyři talíře, poklaďte je kopečky kozího tvarohu nebo sýra, dresinkem s cibulí a rozinkami a navrch nasypte kerblík nebo petrželku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Slovart Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty