Suroviny
- bulgur (jemný) 1/4 hrnku (50 g)
- citronová šťáva 1/2 hrku (120 ml)
- hladkolistá petržel 3 svazky
- máta 1 svazek
- červená rajčata 1–2 ks
- cibule (bílá nebo červená) 1 ks
- extra virgin olivový olej 1/2 hrku (120 ml)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Propláchněte bulgur a naložte ho do citronové šťávy. Nechte ho nabobtnat a změknout – zabere to asi 15–20 minut. Použijte dostatečně velkou mísu, protože bulgur zvětší objem.
- Petržel, mátu, cibuli i rajčata nasekejte co nejjemněji. Nepoužívejte mixér – raději pracujte s ostrým nožem a prkénkem, aby si ingredience zachovaly strukturu.
- Do velké mísy dejte nabobtnalý bulgur, nasekanou petržel, mátu, rajčata a cibuli. Promíchejte.
- Přidejte olivový olej, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Podle chuti případně dolijte více citronové šťávy, oleje nebo přidejte sůl.
- Mísu přikryjte potravinovou fólií a dejte na minimálně 30 minut odležet do lednice, aby se chutě propojily.
- Tabbouleh ještě jednou promíchejte a podávejte v miskách nebo na listech římského salátu.
PRIMA TIPY:
- Bylinky i zeleninu dobře umyjte a osušte, ideálně v odstředivce na salát.
- Pokud nemáte bulgur, použijte vařenou quinou, drobnozrnnou čočku nebo kuskus.
- Tabbouleh je nejlepší čerstvě připravený – skladujte max. 2–3 dny v uzavřené nádobě v lednici.
Vyzkoušejte také salát tabouleh s kuskusem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuskusový salát tabouleh podle Zdeňka Pohlreicha
