Suroviny
- pórek (silnější, asi 20 cm dlouhé pórky) 6-7 ks + 1 nakrájený malý pórek
- olivový olej 150 ml
- mleté vepřové maso 400 g
- kulatá rýže 65 g
- římský kmín (mletý ) 1/4 lžičky
- hladkolistá petržel (nasekaná) 4 lžíce
- máta (čerstvá, nasekaná) 2 lžíce
- vejce 2 ks
- citronová šťáva 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Pórky pečlivě promyjte ve vodě. Odstraňte vnější listy a vložte pórky na 5 minut do vroucí osolené vody, aby zvláčněly. Pak je sceďte, opatrně rozkrojte po délce, ale nedokrojte, oddělte jednotlivé vrstvy listů, rozevřete je a zploštěte.
- V pánvi rozehřejte 5 lžic oleje, přidejte malý nakrájený pórek a smažte na mírném stupni 3 minuty, promíchávejte. Vmíchejte mleté maso, roztírejte ho vařečkou a opékejte, až začne hnědnout. Vmíchejte k němu rýži, koření a bylinky, vlijte 120 ml vody, osolte, opepřete a na mírném stupni vařte, až se voda vstřebá. Nechte vychladnout.
- Lžíci směsi položte na konec každého pórku a překládáním vytvořte jakési trojúhelníkové taštičky. Klaďte je vedle sebe do vyšší pánve a zakapejte zbylým olejem. Přímo na pórky položte pevně přiléhající talíř, vlijte 450 ml vroucí vody, pánev přikryjte pokličkou a na mírném stupni vařte 1 hodinu.
- Vejce rozšlehejte s citronovou šťávou a vmíchejte k nim malou naběračku šťávy z pórků. Vzniklou emulzí přelijte pórkové taštičky a sundejte z plotýnky. Podávejte horké.
Řecké pórkové taštičky plněné vepřovým masem 2 Zdroj: Marek Kučera