Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jemný pórkový krém se ztraceným vejcem
Pór zahradní neboli pórek všichni známe, ale často na něj zapomínáme. Místo toho upřednostňujeme příbuznou zeleninu, jako je např. cibule, česnek nebo jarní cibulka. Přitom tato aromatická zelenina obsahuje řadu vitaminů (A, C, E a betakaroten), minerálů a antioxidantů. Má málo kalorií a podporuje trávení a imunitu. Na pórku si můžete pochutnat třeba v krémové polévce! Nebojte se použít i zelené konce, které jsou bohatší na vitaminy než bílý střed.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- velký pórek 1 ks
- velké brambory 2 ks
- zeleninový vývar 600 ml
- cibule 1 ks
- máslo 100 g
- smetana ke šlehání 33 % 150 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne.
- Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut.
- Rozmixujte dohladka, přilijte šlehačku a osolte a opepřete dle chuti.
- Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa za cca 3 minuty.
PRIMA TIP: Vybírejte vejce podle kódu na skořápce. Ale pozor, informace na obalu a skořápce nejsou stejné! Každá z nich totiž obsahují rozdílné informace. Řiďte se podle první číslice – 0 a 1 znamenají bio vejce a volný výběh, 2 patří podestýlkovému chovu v halách a 3 klecovému chovu. Další informace o kvalitě potravin najdete na akademiekvality.cz.
Připravte si ztracené vejce podle videonávodu se Zdeňkem Pohlreichem: