Komerční sdělení

Za vánoční cukroví dáte i 1500 korun, vyplatí se péct?

Vánoce bez vánočního cukroví si umí představit málokdo. Tradice domácího pečení ale ustupuje a důvody jsou různé – čas, peníze, nedostatek zručnosti nebo zkušeností s pečením. Mnoho domácností se tak každý rok rozhoduje, zda investovat čas a peníze do vlastního pečení, nebo zvolit jednodušší cestu a cukroví koupit hotové.

Vyplatí se péct?

S ohledem na současnou ekonomickou situaci, kdy ceny potravin a energií jsou vysoké, si řada lidí spočítá, že hodiny strávené u zapnuté trouby se jim zkrátka nevyplatí.

Důležitou roli hraje také zručnost a zkušenosti. Někomu jde pečení od ruky a pečení je pro něj hračka, takže mu nezabere příliš cenného času. Pro někoho je to také velký koníček a relaxace. Kdo se ale v kuchyni trápí, nezná postupy a triky zkušených pekařek, může u plotny strávit mnohonásobně více času. Nezanedbatelnou roli hraje také úspornost spotřebičů (např. v moderní horkovzdušné troubě upečete levněji a hned několik plechů naráz) a vybavení kuchyně (výkonný kuchyňský robot ušetří velké množství času při přípravě těst).  Kompromisem může být symbolické upečení jednoho druhu doma a případné dokoupení dalších druhů od profesionálů.

Pokud si Vánoce bez klasického cukroví neumíte představit a péct neplánujete vůbec, je třeba ho zajistit jinak. Někdo spoléhá na to, že bude podarován, jiný si už s předstihem zajišťuje objednávku ve své oblíbené cukrárně. Jaké jsou možnosti a ceny?

Kolik stojí kupované cukroví?

Obecně se cena za kg cukroví (asi 50–70 ks podle druhu) pohybuje cca od 500 do 1500 Kč. Samozřejmě záleží na kvalitě surovin i zpracování. Lze sehnat cukroví do pár set korun za kilogram, ale nepočítejte s tím, že si pochutnáte, jako na tom od babičky. Za cukroví z másla, s pravou vanilkou a kvalitní čokoládou, které je ručně připravované, nezaplatíte méně než 1000 Kč za kilogram. A i zde je potřeba počítat, že ceny neustále rostou - např. vyhlášená pražské cukrářství Skála prodávalo v roce 2019 kilogram cukroví za 930 Kč, loni už to bylo 1400 Kč.

Záleží také, na kterých druzích si chcete pochutnat. Některé druhy cukroví jsou nákladnější kvůli použití drahých surovin, jako je typicky kvalitní čokoláda a kakao, pravá vanilka, nebo ořechy. Např. vanilka zdražila za posledních let dokonce několikanásobně. Dnes za jeden lusk zaplatíte kolem 100 Kč.

Kde koupit vánoční cukroví?

Cukrové koupíte v supermarketu i u cukráře, záleží na preferencích. Pokud vám stačí, že budete mít co dát na stůl na ozdobu a ke kávě a nelpíte na vytříbených chutích, klidně si kupte krabičku v běžném supermarketu nebo větší síti pekáren. Kdo si ale rád pochutná a nevadí mu za kvalitu si připlatit, musí se obrátit na vyhlášené cukráře a pekaře.

  • Od známého: Mnoho lidí má ve svém okolí známé, kteří mají talent na pečení a před Vánoci si tak přivydělávají. To je samozřejmě ideální možnost, kdy máte osvědčeného “dodavatele” z řad známých nebo na doporučení.
  • V supermarketu: Výhodou je zde určitě cena a dostupnost, ale kvalita použitých surovin a výsledná chuť bývá zpravidla nižší.
  • V cukrárně/kavárně: Skoro každá cukrárna i mnoho kaváren cukroví na objednávku nabízí už od podzimu. U ceny záleží na konkrétním podniku, používaných surovinách a náročnosti receptů. Můžete pořídit i vyloženě luxusní kolekce cukroví, které jsou vhodné jako originální dárek, ovšem připlatíte si.

Jak ušetřit na domácím pečení, ale ne na kvalitě?

Pokud vás od pečení doma odrazují jen vysoké náklady, ale chuť do něj máte, zkuste se zamyslet, jak můžete ušetřit. Ušetřit lze na surovinách, množství i postupech.

  • Zvolte druhy cukroví, které nevyžadují drahé suroviny, jako je čokoláda nebo vanilka. Místo toho můžete sáhnout po jednodušších receptech jako jsou různé druhy lineckého pečiva.
  • Nepečte kvanta cukroví, které po Vánocích musíte mrazit. Stačí pár druhů a od každého trošku.
  • Domluvte se s kamarádkou nebo sousedkou a upečte každá jen pár druhů, které si pak vyměníte. Tím ušetříte spoustu času a námahy a pochutnáte si na množství různého cukroví.
  • Vybavte se pomocníky. Moderní vykrajovátka a formičky umožní vykrojit desítky kousků najednou a zkrátit tak dobu přípravy na třetinu.
  • Suroviny nakupujte s předstihem a v akcích. Dopředu si udělejte seznam a nakupte jen to, co skutečně spotřebujete.
  • Proces pečení si rozvrhněte a postupujte strategicky – jeden den připravte těsta a další vše najednou upečte, abyste využili předehřátou troubu a nemuseli ji pokaždé znovu zapínat.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty