Komerční sdělení

Výroba bezlaktózového mléka je náročná. Mlékárna Kunín sází na letité zkušenosti zaměstnanců

Bezlakózové mléčné výrobky jsou skvělou volbou pro ty, kteří mají problémy s trávením laktózy. Nabídka na trhu roste a stále více lidí si může vychutnat lahodné mléčné produkty bez obav. Mlékárna Kunín, která má více než 100 let zkušeností, vyrábí své výrobky s důrazem na tradiční postupy a kvalitu. Teď v jejím portfóliu můžete najít také bezlaktózové mléko Lehké ráno. Přiťukneme si?

Co je laktózová intolerance?

Měli bychom začít vysvětlením, co je laktózová intolerance. Znamená to, že vaše tělo má problém trávit laktózu, což je cukr obsažený v mléce. Tento problém je způsoben nedostatkem enzymu laktáza, který štěpí laktózu na jednodušší cukry. Bez tohoto enzymu zůstává laktóza nestrávená, což vede k zažívacím potížím, jako je nadýmání, křeče a v horším případě k průjmu.

Jak se vyrábí bezlaktózové mléko?

Výroba bezlaktózového mléka je složitý proces. V Mlékárně Kunín se mléko nejdříve tepelně ošetří a poté se do něj přidá enzym laktáza. Tento enzym rozštěpí laktózu na jednodušší cukry, díky čemuž je snadněji stravitelné pro lidi s laktózovou intolerancí. Tímto způsobem se také zabrání vzniku nežádoucího zabarvení mléka.

Proč je výroba tak náročná?

K výrobě bezlaktózového mléka je potřeba vysoce kvalitní enzym a sterilní prostředí. Enzym musí být dávkován přesně a celý proces je pečlivě sledován, aby se zajistila správná kvalita mléka. Kontrola obsahu laktózy je klíčová a provádí se na specializovaných zařízeních pod dohledem akreditovaných laboratoří.

Mlékárna Kunín UHT Lehké ráno mléko bez laktózy 1,5%

Jedná se o novinky z dílny Mlékárny Kunín. UHT Lehké ráno je trvanlivé polotučné mléko bez laktózy. Tepelně je ošetřeno UHT záhřevem (typicky jde o ohřev mléka na 138-150 °C po dobu 1 nebo 2 sekund).

Vývoj nových produktů

Vývoj nových bezlaktózových výrobků je velmi komplexní záležitostí, do které se zapojuje v různých fázích mnoho týmů. Klíčové je znát potřeby trhu a spotřebitelů. Výsledky se následně promítnou do příprav. Samotný vývoj je velmi časově i finančně náročný a trvat může od 6 měsíců až do dvou let. Vždy je to otázka typu výrobku a zvolené technologie.

Je důležité, že se potravinářské společnosti v Česku tématikou laktózové intolerance zabývají. Na trh tak postupně přibývá velké množství výrobků, které mohou lidem s touto poruchou výrazně ulevit a zpříjemnit jejich život.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty