Karolína Kamberská

Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem

Moje hodnocení
22x

Pljeskvicu jsme si oblíbili při prázdninových toulkách po Chorvatsku. Placka z mletého masa, lehce pikantní a s překvapivou náplní z ovčího sýra. V Chorvatsku se k pljeskavici podává sýr kajmak, který ale u nás není téměř k sehnání, proto zkuste například kaškaval. A rozhodně nezapomeňte na ajvar, tradiční čalamádu z paprik.

4 porce
30 minut
chorvatská

Suroviny

K podávání

Postup přípravy

  1. Maso promíchejte s najemno nasekanou papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekejte najemno nebo nastrouhejte a vmíchejte do masa. Pak ho pořádně propracujte rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Propracované maso dejte na dvě hodiny odpočívat do chladničky.
  2. Po vychlazení si připravte list alobalu, položte ho na prkénko a na jednu polovinu listu vytvořte placičku z masa, velkou asi jako lívanec. Na tuto placičku položte odkrojený plátek sýra (neměl by přesahovat okraje), vytvořte si druhou placku z masa a položte ji přes něj. Zakryjte shora druhou polovinou alobalu a prkénkem pěkně rovnoměrně smáčkněte, aby byla výsledkem placka silná 1 cm, alobal z ní půjde snadno sloupnout. Takto vytvořené placky opékejte z obou stran (nebude to trvat déle než několik minut).
  3. Tradiční přílohou je ajvar dále buď pita, nebo brambory. Skvělý je také salát z pečené jižní zeleniny, např. lilků nebo paprik, grilovaná cherry rajčátka, atd.

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů