Suroviny
- mleté maso (směs ) 1 kg
- chilli papričky (podle chuti)
- cibule 2 ks
- ovčí sýr (pařený, např. kaškaval) 200 g
- čerstvě namletý pepř
- sůl 2 lžičky
K podávání
- ajvar (jemný Podravka)
- pita chléb
- zelenina (pečená jižní )
Postup přípravy
- Maso promíchejte s najemno nasekanou papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekejte najemno nebo nastrouhejte a vmíchejte do masa. Pak ho pořádně propracujte rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Propracované maso dejte na dvě hodiny odpočívat do chladničky.
- Po vychlazení si připravte list alobalu, položte ho na prkénko a na jednu polovinu listu vytvořte placičku z masa, velkou asi jako lívanec. Na tuto placičku položte odkrojený plátek sýra (neměl by přesahovat okraje), vytvořte si druhou placku z masa a položte ji přes něj. Zakryjte shora druhou polovinou alobalu a prkénkem pěkně rovnoměrně smáčkněte, aby byla výsledkem placka silná 1 cm, alobal z ní půjde snadno sloupnout. Takto vytvořené placky opékejte z obou stran (nebude to trvat déle než několik minut).
- Tradiční přílohou je ajvar dále buď pita, nebo brambory. Skvělý je také salát z pečené jižní zeleniny, např. lilků nebo paprik, grilovaná cherry rajčátka, atd.
Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem 2 Zdroj: archiv Podravka