Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem
Zdroj: archiv Podravka
Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem
Zdroj:
archiv Podravka
Pljeskvicu jsme si oblíbili při prázdninových toulkách po Chorvatsku. Placka z mletého masa, lehce pikantní a s překvapivou náplní z ovčího sýra. V Chorvatsku se k pljeskavici podává sýr kajmak, který ale u nás není téměř k sehnání, proto zkuste například kaškaval. A rozhodně nezapomeňte na ajvar, tradiční čalamádu z paprik.
4 porce
30 minut
chorvatská
Postup přípravy
-
Maso promíchejte s najemno nasekanou papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekejte najemno nebo nastrouhejte a vmíchejte do masa. Pak ho pořádně propracujte rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Propracované maso dejte na dvě hodiny odpočívat do chladničky.
-
Po vychlazení si připravte list alobalu, položte ho na prkénko a na jednu polovinu listu vytvořte placičku z masa, velkou asi jako lívanec. Na tuto placičku položte odkrojený plátek sýra (neměl by přesahovat okraje), vytvořte si druhou placku z masa a položte ji přes něj. Zakryjte shora druhou polovinou alobalu a prkénkem pěkně rovnoměrně smáčkněte, aby byla výsledkem placka silná 1 cm, alobal z ní půjde snadno sloupnout. Takto vytvořené placky opékejte z obou stran (nebude to trvat déle než několik minut).
-
Tradiční přílohou je ajvar dále buď pita, nebo brambory. Skvělý je také salát z pečené jižní zeleniny, např. lilků nebo paprik, grilovaná cherry rajčátka, atd.
Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem 2
Zdroj: archiv Podravka
Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem 2
Zdroj:
archiv Podravka