Suroviny
- hladká mouka 150 g
- máslo 100 g
- voda 250 ml
- solamyl 1 lžička
- sůl
- vejce 4 ks
- moučkový cukr
Na krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- cukr krupice 1 lžíce
- vanilkové aroma
Postup přípravy
- V hrnci přiveďte k varu vodu se špetkou soli a máslem. Vodu chviličku odstavte a přidejte mouku, kterou jste předtím smíchali se solamylem. Důkladně vše promíchejte.
- Hrnec opět vraťte na plamen a stálým promícháváním odpalujte těsto. To se začne lehce přichytávat na stěny hrnce, ale i tak stále odpalujte. Celková doba odpalování je zhruba 3 minuty. Poté těsto přeložte do mísy a nechte je vystydnout na pokojovou teplotu.
- Troubu předehřejte na 200 °C a 3 plechy vyložte pečicím papírem. Do těsta o pokojové teplotě postupně metličkami zašlehejte vejce a kypřicí prášek. Těsto musí být husté, hladké a lesklé. Naplňte jím cukrářský sáček s plastovou špičkou na věnečky a na plech dělejte malinká dvojitá kolečka. Pečte 20 minut.
- Když jsou věnečky upečené, ještě vlahé je rozkrojte napůl a nechte je úplně vychladnout. Mascarpone vyšlehejte s cukrem a vanilkovým aroma. V druhé míse vyšlehejte smetanu a lehce ji vmíchejte do mascarpone. Poté plňte věnečky připraveným krémem, ozdobte ovocem a posypejte cukrem. Ozdobit je můžete také meduňkou, mátou či jedlou květinkou.
- Věnečky naplněné krémem ihned konzumujte. V lednici skladujte maximálně pár hodin.