Head
- drůbky 1 dávka
Na knedlíčky
- žloutek 1 kus
- drůbeží játra 1 kus
Head
- česnek 2 stroužky
Na knedlíčky
- mléko 1 dávka
Head
- pepř 1 dávka
Head
- muškátový oříšek 1 špetka
Postup přípravy
1
Do osolené vody dám vařit očištěné drůbky (bez jater), přidám rozpůlenou cibuli, stroužek česneku, pár kuliček pepře a nového koření (vaří se doměkka podle druhu drůbeže – až 2,5 hodiny)
Po hodině přidáme očištěnou zeleninu, postupně po dovaření vyndáváme
2
Mezitím si připravím z vrchovaté lžíce másla a hladké mouky mírně tmavší jíšku, kterou zavaříme vyšlehanou s trochou studené vody (mléka) až do čistého vývaru
Deset minut povaříme, pak přidáme připravené játrové knedlíčky a zhruba 6 minut dovaříme
Nakonec přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a trochu nasekané čerstvé petrželky, pokrájené drůbky a jednu mrkev
3
Na knedlíčky utřeme rovnou lžíci měkkého másla se žloutkem a solí, přidáme kousek utřených jater, v mléce namočenou strouhanku, utřený stroužek česneku, špetku mletého muškátového oříšku, trochu nasekané petrželky, dosolíme, hmota by měla být tuhá, nakonec vmícháme ušlehaný bílek, vlhkou rukou ukoulíme malé pevné knedlíčky