Tipy na květnové gastroakce: ochutnávka nového piva, růžová vína nebo vinné trhy

Přemýšlíte, co podniknete během prvních májových dnů? Možná pro vás máme tipy, které jsou zrovna podle vašeho gusta. Pokud tedy máte rádi pivo a víno. Tak čtěte dál!

Prémiový krušovický ležák Bohém

Pivovar Krušovice uvádí na trh prémiovou produktovou novinku s názvem Bohém, kterou představí veřejnosti formou netradiční první ochutnávky na 1. máje. A kde jinde se poprvé seznámit s Bohémem z Krušovic než na svátek lásky pod rozkvetlou třešní na Petříně. Ta, která speciálně vykvete na Nebozízku, bude doslova bohémská.

Krušovická novinka Bohém je prémiový ležák, který je uvařen pouze z těch nejkvalitnějších žateckých chmelů: Žateckého poloraného červeňáku, Sládku a Premiantu. Nová krušovická receptura překvapí jemně hořkou chutí a příjemným chmelovým aroma. Chuť tvoří kromě výběrových chmelů také kvalitní voda z křivoklátských studní a fakt, že při výrobě nebyly použity žádné přidané chemické složky ani chmelový extrakt.

První seznámení pod bohémsky rozkvetlou třešní

V bohémském stylu není však jen název krušovické novinky, ale i jeho samotné představení veřejnosti. To proběhne 1. května na svátek zamilovaných, a kde jinde než pod rozkvetlou třešní na Petříně. Před restaurací Nebozízek, která se na Petříně nachází, vyroste na 1. máje speciální, 4 metry vysoká bohémská třešeň. Její koruna nebude jen posetá typicky růžovými květy, ale také hojně prorostlá pro Bohéma typickým chmelem. Pod touto unikátní „zachmelenou“ třešní se budou moct návštěvníci políbit, vyfotit na památku a následně i ochutnat bohémskou novinku z Krušovic po celý prvomájový den zdarma.

1. máj a růžová vína

Již potřinácté promění 1. května růžová vína z Moravy a Čech Pražský hrad na místo radosti, lásky a romantiky. Svátek růžových vín proběhne letos od 11 do 19 hodin tradičně přímo na Svatováclavské vinici v areálu Villy Richter. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství. Kromě báječných vín si můžete vychutnat příjemnou atmosféru a dechberoucí výhled na celou Prahu. Akce je určená nejen pro milovníky vín, ale všem, kteří se rozhodli strávit sváteční den stylově ve společnosti svěžích a hravých růžových vín z moravských a českých vinic. Chybět nebudou ani růžové sekty a letos také nově vinné střiky. Za vzorky vín budou návštěvníci vinařům platit pomocí nabíjecích čipů, které dostanou při vstupu.

Vstupné 400 Kč na místě a 350 Kč v předprodeji zahrnuje: vstup, degustační sklenici, dobíjecí čip přednabitý na 5 vzorků v hodnotě 100 Kč a informační brožuru. Virtuální degustační mince má hodnotu 20 Kč a návštěvníci za ni dostanou 1 vzorek vína o objemu 0,5 dl. Od přítomných vinařů bude možné si zakoupit i celé lahve. Na místě bude také občerstvení.

56. Valtické vinné trhy

Ve dnech 5. a 6. května, kdy budou hostit 56. ročník Valtických vinných trhů, dostojí Valtice opět svému označení hlavního města vína. I díky své více než stošedesátileté tradici je akce právem označovaná jako Wimbledon mezi výstavami vín. Akci pořádá společnost Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích.

Každý rok patří začátkem května prostory renovované jízdárny a Španělské konírny, které dodávají nezapomenutelnou kulisu a patřičnou atmosféru, nejstarší celostátní soutěži vín v České republice s mezinárodní účastí – Valtickým vinným trhům. Pravidelně na ni přijíždí téměř 6 000 návštěvníků, aby ochutnávali vína špičkové úrovně jak z celé České republiky, tak i ze zahraničí (Rakouska, Slovenska, Itálie, Španělska, Nového Zélandu, Chile, Austrálie, Argentiny či Jihoafrické republiky).

Vstupné: 100 Kč (v prodeji pouze v den akce, přímo na místě), 80 Kč sklenička, dále si můžete zakoupit katalog (50 Kč) a kupónky pro konzumaci vína.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty