Taštičky z bramborového těsta plněné zelnou náplní podle Viléma Vrabce

Moje hodnocení
1x

Další klasika, která se dnes opět vrací na výsluní a která zcela zastiňuje polotovary z pytlíku. Chuťová kombinace jemně nasládlé zelné náplně, opražené strouhanky a pocukrování je stejně výtečná jako dnes poměrně neobvyklá.

2 porce
90 minut
česká

Těsto

Náplň

K podávání

Postup přípravy

  1. Brambory uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka. Mezitím připravte náplň. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a osmažte ji dozlatova. Zelí jemně pokrájejte a přisypte k cibuli. Pod pokličkou duste doměkka, případně podlijte trochou vody. Osolte, ocukrujte, opepřete a podle potřeby ještě krátce poduste.
  2. Uvařené brambory slijte, nechte je trochu zchladnout, pak je oloupejte a prolisujte. Nechte je vychladnout.
  3. Přidejte k nim mouku, vejce a sůl a vypracujte hladké těsto, které na pomoučené ploše rozválejte.
  4. Ve velkém hrnci uvařte dostatek vody. Těsto nakrájejte na čtverce, doprostřed dejte trochu náplně, okraje potřete bílkem, přeložte po diagonále a okraje těsta spojte.
  5. Naplněné taštičky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte je asi 5 minut. Sceďte je nebo vyndejte děrovanou naběračkou a podávejte posypané strouhankou opraženou na másle a cukrem.
PRIMA TIP Genialita tohoto receptu spočívá i v tom, že nesmírně kreativně zužitkovává i zbylé vařené brambory (tohle bramborové těsto se hodí i na knedlíky, noky, šátečky, tyčinky, placičky či třeba švestkové knedlíky) a také zelí – málokdy se spotřebuje celá hlávka třeba k vepřovému, kachně nebo huse. Anebo obráceně, zbylou náplň do taštiček stačí podle chuti okyselit a podávat k vepřovému, kachně nebo huse…

Další zajímavé recepty z receptářů Viléma Vrabce najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty