Suroviny
- hovězí svíčková 750 g
- pepř špetka
- sůl 15 g
- tuk 15 g
- drůbeží játra 100 g
- máslo 75 g
- rajský protlak 75 g
- vývar 100 g
- cukr 15 g
- sádlo
- cukr 4 PL
- rajský protlak 1
- šípkový džem 200 g
- červené víno 50 ml
- slanina 10 plátků
Salát
- rajčata 900 g
- mozzarella (mini) 375 g
- sůl 10 g
- balsamico 15 ml
Postup přípravy
- Příprava jedné porce řezů: Z odblaněné svíčkové ukrojíme přes vlákno 2 řezy – plátky mírně naklepeme rukou, osolíme, opepříme a rychle je opečeme na tuku se dvěma tenkými plátky slaniny. Opečené řezy i slaninu vyjmeme.
- Do výpeku vložíme očištěná a opláchnutá drůbeží játra nakrájená na drobnější plátky nebo kousky, krátce osmahneme, přidáme máslo, rajčatový protlak a vývar a krátce podusíme, šťávu s játry mírně přisladíme, přidáme víno, znovu velmi krátce podusíme a podle potřeby přisolíme. Opečené řezy svíčkové přelijeme šťávou s játry, ozdobíme opečenými plátky slaniny a ihned podáváme s brambory a zeleninovou přílohou.
- Dáme si vařit brambory ve slupce na šťouchané brambory. Když se nám brambory vaří, tak si na másle osmažíme cibuli na male kostičky. Po uvaření brambory slijeme, rozšťoucháme je i se slupkou, přidáme cibuli, máslo, sůl a ihned expedujeme. Na rajčata s mozzarellou talíř poklademe plátky rajčat, do středu talíře dáme kuličky mozzarelly. Osolíme a pokapeme balzamikovým octem, zdobíme bazalkou.
Autor receptu: Simona Farská