Vývar
- slepice (celá bez drobů, 1,2 kg) 1 ks
- cibule (velká) 1 ks
- bobkový list 2 ks
- pepř celý 1 lžíce kuliček
- nové koření 1 lžíce kuliček
- sůl 30 g
- zelenina (kořenová - mrkev, celer, petržel) 250 g
- máslo 100 g
- šafrán na špičku nože
- nudle do polévky (vlasové) 150 g
- bylinky (libeček, petrželka, pažitka) 1 hrst
Knedlíčky
Postup přípravy
- Slepici omyjte, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte. Cibuli očistěte, přepulte a opečte nasucho na rozehřáté pánvi dotmava. Přidejte ji k slepici a jakmile voda začne vřít, seberte pěnu, ztlumte teplotu, do vývaru přidejte koření a většinu soli a napůl přiklopte. Vařte na nízkém stupni doměkka, zhruba 2–4 hodiny, záleží na stáří slepice i teplotě.
- Játra očistěte a umelte najemno. Housku nakrájejte na kostičky a pokud je hodně tvrdá, polovinu zvlhčete mlékem nebo horkou vodou. Zbylou housku umelte v mlýnku, čímž ho vyčistíte. Játra promíchejte s houskou, špetkou soli, pepřem, majoránkou a vejcem. Tvarujte malé knedlíčky (o průměru zhruba 2 cm).
- Knedlíčky zavařte v nescezeném vývaru, až vyplavou na hladinu. Trvá to zhruba 5 minut. Uvařené knedlíčky vyjměte a zchlaďte ve studené vodě, aby se zatáhly. Sceďte je a nechte okapat.
- Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na nudličky. Ve větším hrnci rozehřejte máslo, vsypte zeleninu a zprudka ji opékejte dozlatova, zhruba 5 minut za občasného míchání.
- Na hrnec se zeleninou položte jemný cedník nebo cedník vyložený plátnem a vývar do něj přeceďte. Znovu přiveďte k varu a vmíchejte šafrán. Maso oberte a nakrájejte na tenké proužky.
- Nudle uvařte zvlášť ve vroucí jemně osolené vodě zhruba 1–2 minuty doměkka. Bylinky nasekejte nadrobno. Vývar podávejte s nudlemi a obraným masem a posypaný bylinkami.
Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou Zdroj: Recepty ze zájezdního hostince
Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou Zdroj: Recepty ze zájezdního hostince
Další poctivé české recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů najdte v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
Vyzkoušejte také recept na klasickou českou česnečku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdte ZDE