Sekaná
- hovězí 1 kg
- vepřové maso 1 kg
- sůl 30 g
Bramborový salát
- petržel 2 kusy
Sekaná
- koření nové mleté 1 dávka
- zázvor 1 lžička
Sekaná
- vejce 5 kusy
Bramborový salát
- vejce 4 kusy
- muškátový oříšek 1 špetka
- majonéza 440 ml
- citronová šťáva 1 dávka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Maso nejlépe dva dny předem nakrájíme na větší kusy a nasolíme.
2. Nejprve umeleme hovězí maso s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka. Minimálně dvakrát! Dáme vychladit do lednice.
3. Vepřové umeleme s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem. Vychlazené hovězí a vepřové smícháme a ještě jednou naposledy semeleme.
4. Předehřejeme troubu na 180 °C. Maso zformujeme a několikrát jím pleskneme o pracovní desku. Vytvarujeme dvě šišky, vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a podlejeme trochou vody. Pečeme 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou zpočátku stále poléváme. Maso by se jinak začalo spékat a pustilo by příliš šťávy.
5. Konzumní brambory salátového typu omyjeme a vložíme do hrnce. Uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout. Připravíme zeleninu. Mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme doměkka. Vychladlé brambory také oloupeme a protlačením z nich do velké mísy vytvoříme nudličky. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, přidáme sterilovaný hrášek. V části nálevu z hrášku rozmícháme dvě lžíce hořčice a nalijeme do mísy. Salám nakrájíme najemno. Stejně jako cibule, které vložíme do cedníku a třikrát prolijeme vařící vodou. Přidáme do mísy a ke směsi nastrouháme čtyři natvrdo uvařená vejce. Opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Vše promícháme rukou, větší kusy brambor ještě lehce rozmělníme. Necháme uležet do příštího dne. Teprve pak přidáme majonézu, důkladně promícháme a dochutíme citronem. A můžeme podávat k sekané.