Zachraň jídlo

Salát z pečené červené řepy s citronovo-hořčičnou majonézou a praženými mandlemi

Moje hodnocení
2x

Červená řepa je v našich končinách tradiční surovinou. Pravdou ale je, že ji často neumíme dobře zpracovat, a proto si masovou oblibu zatím nezískala. Což je škoda, je to zelenina zdravá, dostupná a variabilní. Dejte jí ještě šanci a zkuste ji upéct, díky tomu získá příjemnou, až karamelizovanou chuť, a v této podobě si ji celekem jistě oblíbíte.

3 porce
60 minut

Suroviny

Ochucená majonéza

Postup přípravy

  1. Důkladně omyté, neoloupané a na klínky pokrájené řepy promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, rozmarýnem, solí a pepřem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 ºC asi 35 minut.
  2. V misce rozmíchejte datlový sirup se 2 lžícemi balzamikového octa. Směs promíchejte s řepou a dejte péct na dalších 10 minut.
  3. Smíchejte všechny ingredience na majonézu a dejte stranou.
  4. Najemno pokrájejte listy řepy a vložte do velké mísy.
  5. V další misce smíchejte lžíci majonézy se lžící olivového oleje, citronovou šťávou, 1/2 lžící balzamikového octa, solí a pepřem. Směs nalijte na listy řepy a rukama 1 minutu masírujte. Přidejte polovinu parmazánu, polovinu mandlí a promíchejte.
  6. Upečenou řepu poklaďte na připravený salát z řepných listů, pokapejte majonézou, zasypte zbylým parmazánem, mandlemi a najemno nakrájenou pažitkou.
PRIMA TIP: Pokud koupíte svazek mladé řepy s čerstvým chrástem, určitě řepné lístky využijte. V tomto receptu jsou použité čerstvé, ale lze je i tepelně upravovat, nasekejte je třeba do zeleninové polévky nebo je poduste pod vajíčka. Pokud seženete jen řepu bez natě, použijte do salátu například rukolu, polníček nebo baby špenát. Chcete-li salát podávat jako hlavní jídlo, přidejte vejce natvrdo, které dodá bílkoviny.

Vyzkoušejte také recept na pravý a původní salát Caesar podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zachraň jídlo


Přečtěte si také

Recepty