Suroviny
- červená řepa (menší, i s natí) 5 ks
- olivový olej 3 lžíce
- citronová šťáva 1/2 lžíce
- sušený rozmarýn 1/2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- datlový sirup (nebo javorový) 1 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- strouhaný parmazán 6 lžic
- mandlové plátky (opražené) 5 lžic
- pažitka 1 hrst
Ochucená majonéza
- majonéza (kvalitní) 5 lžic
- citronová šťáva 1 lžíce
- celozrnná hořčice (francouzská) 1 lžíce
- česnek (prolisovaný) 1 stroužek
- datlový sirup (nebo javorový) 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- Důkladně omyté, neoloupané a na klínky pokrájené řepy promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, rozmarýnem, solí a pepřem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 ºC asi 35 minut.
- V misce rozmíchejte datlový sirup se 2 lžícemi balzamikového octa. Směs promíchejte s řepou a dejte péct na dalších 10 minut.
- Smíchejte všechny ingredience na majonézu a dejte stranou.
- Najemno pokrájejte listy řepy a vložte do velké mísy.
- V další misce smíchejte lžíci majonézy se lžící olivového oleje, citronovou šťávou, 1/2 lžící balzamikového octa, solí a pepřem. Směs nalijte na listy řepy a rukama 1 minutu masírujte. Přidejte polovinu parmazánu, polovinu mandlí a promíchejte.
- Upečenou řepu poklaďte na připravený salát z řepných listů, pokapejte majonézou, zasypte zbylým parmazánem, mandlemi a najemno nakrájenou pažitkou.
PRIMA TIP: Pokud koupíte svazek mladé řepy s čerstvým chrástem, určitě řepné lístky využijte. V tomto receptu jsou použité čerstvé, ale lze je i tepelně upravovat, nasekejte je třeba do zeleninové polévky nebo je poduste pod vajíčka. Pokud seženete jen řepu bez natě, použijte do salátu například rukolu, polníček nebo baby špenát. Chcete-li salát podávat jako hlavní jídlo, přidejte vejce natvrdo, které dodá bílkoviny.
Salát z pečené červené řepy s citronovo-hořčičnou majonézou a praženými mandlemi Zdroj: Zachraň jídlo
Vyzkoušejte také recept na pravý a původní salát Caesar podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE