Zdeněk Pohlreich

Zapečené těstoviny se šunkou a sýrem podle Zdeňka Pohlreicha

Moje hodnocení
124x

Křupavé opečené těstoviny a šunka s horkým rozteklým sýrem jsou stálice zimních večerů. Česká variace amerického národního pokrmu mac’n’cheese, tedy zapečených makaronů se sýrem, je perfektní ukázkou hřejivého rodinného jídla z jednoho pekáče. Zatímco Američané je jedí jako přílohu, nám vystačí bohatě jako hlavní chod. Když tak si k nim připravte směs listových salátů, která je odlehčí.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Slijte je a nechte okapat v cedníku.
  2. Mezitím v pánvi na nízkém stupni pomalu přiveďte smetanu k varu. Ementál nastrouhejte a za stálého míchání ho rozpusťte v horké smetaně, vznikne hladká omáčka.
  3. Sýrovou omáčku odstavte. Jarní cibulku a šunku nakrájejte nadrobno a vmíchejte do omáčky. Na závěr přidejte do omáčky okapané těstoviny. Osolte, opepřete a promíchejte.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Těstoviny vsypte do zapékací mísy, uhlaďte povrch a posypte je strouhankou a strouhaným parmazánem. Zapečte v troubě dozlatova asi 15–20 minut.

Vyzkoušejte i recept na klasické české šunkofleky podle videoreceptu krok za krokem

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty