Suroviny
- houska 4 ks
- vejce 4 ks
- smetana ke šlehání (33 %) 2 lžíce
- Gran Moravia (nastrouhaný extra tvrdý sýr ) 100 g
- slanina (kvalitní ) 100 g
- máslo
- pažitka (čerstvá ) 1 hrst
- hladkolistá petržel (čerstvá ) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Houskám odkrojte vršky a spodní části vydlabejte.
- Do každé z housek nasypte sýr, rozklepněte celé vejce a zakápněte smetanou.
- Takto připravené houstičky zasypte pokrájenou slaninou, osolte, opepřete a dejte péct.
- Pečte cca 15 minut a pak ještě dalších 5 minut s přiklopenými vršky.
- Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.
PRIMA TIP: Nejste si jistí, jestli nemáte vejce v lednici už moc dlouho? Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte. Více informací o kvalitě potravin najdete na webu akademiekvality.cz.