Vrstvený pekáč z kořenové zeleniny
Zdroj: isifa.com
Vrstvený pekáč z kořenové zeleniny
Zdroj:
isifa.com
Kořenová zelenina má skvělou chuť, která se vzájemně výborně doplňuje. Ačkoliv většinou zapékáme samotné brambory, je to škoda... Tentokrát je zkuste proložit i dalšími druhy zeleniny a uvidíte, jak milé překvapení to bude.
Suroviny
-
máslo
30 g
-
cibule
(oloupaná, nakrájená na kolečka)
2 ks
-
česnek
(oloupaný, nakrájený na plátky)
2 stroužky
-
celer
(okrájený, nařezaný na tenká kolečka)
1 hlíza (asi 500 g)
-
tymián
(s odstraněnými stonky)
4 větvičky
-
šalvěj
(najemno nasekaná)
4 listy
-
sůl
-
pepř
(čerstvě namletý)
-
pastiňák
(nebo kořeny petržele)
2 ks (asi 300 g)
-
mrkev
3 ks (asi 250 g)
-
brambory
(velké )
3 ks (asi 600 g)
-
zeleninový vývar
(horký )
3/4 l
-
klobása
(malé klobásky)
24 ks
Postup přípravy
-
Předehřejte troubu na 200 °C nebo plynovou na stupeň 6. Hrnec vymazejte trochou másla a nechte je rozpustit. Na mírném ohni duste cibuli asi 8 minut, potom přidejte česnek a duste dalších pár minut.
-
Mezitím nakrájejte celer na tenké plátky a vhoďte je do hrnce. Navrch posypte bylinkami a dušenou cibulí. Dobře dochuťte solí a pepřem. Podélně nakrájejte na tenko pastináky a mrkev, dejte je navrch směsi a posypte zbylými bylinkami, cibulí a ještě dochuťte solí a pepřem. Nahoru naaranžujte plátky brambor.
-
Do hrnce vlijte vývar, přikryjte jej fólií pomazanou máslem a pečte na jedné přihrádce v troubě 45 minut. Potom sundejte fólii a pečte odkryté dalších 45 minut, dokud nebude zelenina měkká a brambory opečené. Současně v troubě pečte klobásky asi 30 minut.
Vrstvený pekáč z kořenové zeleninyii
Zdroj: isifa.com
Vrstvený pekáč z kořenové zeleninyii
Zdroj:
isifa.com