Martina Čerňanská

Vrstvený pekáč z kořenové zeleniny

Moje hodnocení
6x

Kořenová zelenina má skvělou chuť, která se vzájemně výborně doplňuje. Ačkoliv většinou zapékáme samotné brambory, je to škoda... Tentokrát je zkuste proložit i dalšími druhy zeleniny a uvidíte, jak milé překvapení to bude.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • máslo 30 g
  • cibule (oloupaná, nakrájená na kolečka) 2 ks
  • česnek (oloupaný, nakrájený na plátky) 2 stroužky
  • celer (okrájený, nařezaný na tenká kolečka) 1 hlíza (asi 500 g)
  • tymián (s odstraněnými stonky) 4 větvičky
  • šalvěj (najemno nasekaná) 4 listy
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • pastiňák (nebo kořeny petržele) 2 ks (asi 300 g)
  • mrkev 3 ks (asi 250 g)
  • brambory (velké ) 3 ks (asi 600 g)
  • zeleninový vývar (horký ) 3/4 l
  • klobása (malé klobásky) 24 ks

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C nebo plynovou na stupeň 6. Hrnec vymazejte trochou másla a nechte je rozpustit. Na mírném ohni duste cibuli asi 8 minut, potom přidejte česnek a duste dalších pár minut.
  2. Mezitím nakrájejte celer na tenké plátky a vhoďte je do hrnce. Navrch posypte bylinkami a dušenou cibulí. Dobře dochuťte solí a pepřem. Podélně nakrájejte na tenko pastináky a mrkev, dejte je navrch směsi a posypte zbylými bylinkami, cibulí a ještě dochuťte solí a pepřem. Nahoru naaranžujte plátky brambor.
  3. Do hrnce vlijte vývar, přikryjte jej fólií pomazanou máslem a pečte na jedné přihrádce v troubě 45 minut. Potom sundejte fólii a pečte odkryté dalších 45 minut, dokud nebude zelenina měkká a brambory opečené. Současně v troubě pečte klobásky asi 30 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martina Čerňanská


Přečtěte si také

Recepty