reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Vesnický špaldový chléb podle Josefa Maršálka
Autor: archiv Josefa Maršálka Vesnický špaldový chléb podle Josefa Maršálka

Vesnický špaldový chléb podle Josefa Maršálka

Hodnoceno: 3x
Zadělat doma na poctivý chléb není tak složité, jak se může zdát. Pekař a cukrář Josef Maršálek vám prozradí, jak si doma upéct výtečný chléb ze špaldové mouky. Odměnou za trochu práce a trpělivosti vám bude křupavá kůrka a měkká střídka – zkrátka chléb, na kterém si pochutnáte.
nad 2 hodiny
1 ks porce

reklama

reklama

Suroviny (1 ks porce)

reklama

Postup

  1. První den uhněťte hodně tuhé těsto, kvásek biga. Nechte dobře přikryté, nejlépe kuchyňskou fólií, v pokojové teplotě přes noc, ideálně 16–18 hodin.
  2. Nůžkami vykynutý kvásek rozstříhejte na menší kousky a přidejte zbývající ingredience. Pomalu začněte hníst, dokud se všechny přísady nespojí a pokračujte v hnětení, dokud nedosáhnete řidšího leč nelepivého těsta. Přendejte na kuchyňskou desku a nechte 20 minut odpočívat.
  3. Poté těsto “přeložte”, a to tak, že z každé světové strany jej maličko povytáhněte a složte zpět přes prostředek těsta na opačnou stranu. Tento postup opakujte 2–3krát každých dvacet minut. Těsto kompletně změní konzistenci a zhoustne. Nakonec jej posypte moukou a vytvarujte do tvaru ošatky, ve které bude kynout.
  4. Během kynutí předehřejte troubu na 240 °C, vykynutý chléb vyklopte na plech a ihned vložte do horké trouby, na jejíž dno vlijte 100 ml vařící vody. Ihned uzavřete a snižte teplotu na 220 °C. Pečte asi 30 minut.
  5. Hotový chléb má tmavě zlatou barvu a zvoní při poklepu na spodní část. Jedná se o skvělé pečivo, ideální jen tak, s máslem či na suché toustování.

PRIMA TIP: Při překládání zapracujte sušené ovoce či vlašské ořechy. Výborně chutná i s kousky sýru typu gouda nebo olivami.

Vesnický špaldový chléb podle Josefa Maršálka
Autor: archiv Josefa Maršálka Vesnický špaldový chléb podle Josefa Maršálka

Vyzkoušejte také recept na jednoduchý chléb bez hnětení: 

reklama

Související témata: domácí chléb , pečivo , Malá jídla

reklama