Kvásek biga
- voda 350 g
- špaldová hladká mouka (např. Pernerka BIO) 750 g
- droždí 20 g
Chléb
- voda 250 g
- špaldová hladká mouka (např. Pernerka BIO) 150 g
- med (nebo slad) 20 g
- sůl 12 g
Postup přípravy
- První den uhněťte hodně tuhé těsto, kvásek biga. Nechte dobře přikryté, nejlépe kuchyňskou fólií, v pokojové teplotě přes noc, ideálně 16–18 hodin.
- Nůžkami vykynutý kvásek rozstříhejte na menší kousky a přidejte zbývající ingredience. Pomalu začněte hníst, dokud se všechny přísady nespojí a pokračujte v hnětení, dokud nedosáhnete řidšího leč nelepivého těsta. Přendejte na kuchyňskou desku a nechte 20 minut odpočívat.
- Poté těsto “přeložte”, a to tak, že z každé světové strany jej maličko povytáhněte a složte zpět přes prostředek těsta na opačnou stranu. Tento postup opakujte 2–3krát každých dvacet minut. Těsto kompletně změní konzistenci a zhoustne. Nakonec jej posypte moukou a vytvarujte do tvaru ošatky, ve které bude kynout.
- Během kynutí předehřejte troubu na 240 °C, vykynutý chléb vyklopte na plech a ihned vložte do horké trouby, na jejíž dno vlijte 100 ml vařící vody. Ihned uzavřete a snižte teplotu na 220 °C. Pečte asi 30 minut.
- Hotový chléb má tmavě zlatou barvu a zvoní při poklepu na spodní část. Jedná se o skvělé pečivo, ideální jen tak, s máslem či na suché toustování.
PRIMA TIP: Při překládání zapracujte sušené ovoce či vlašské ořechy. Výborně chutná i s kousky sýru typu gouda nebo olivami.
Inspirujte se také receptem na jednoduchou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte také recept na jednoduchý chléb bez hnětení: