Josef Maršálek

Vesnický špaldový chléb podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
4x

Zadělat doma na poctivý chléb není tak složité, jak se může zdát. Pekař a cukrář Josef Maršálek vám prozradí, jak si doma upéct výtečný chléb ze špaldové mouky. Odměnou za trochu práce a trpělivosti vám bude křupavá kůrka a měkká střídka – zkrátka chléb, na kterém si pochutnáte.

1 porce
120 minut

Kvásek biga

  • voda 350 g
  • špaldová hladká mouka (např. Pernerka BIO) 750 g
  • droždí 20 g

Chléb

  • voda 250 g
  • špaldová hladká mouka (např. Pernerka BIO) 150 g
  • sůl 12 g
  • slad nebo med 20 g

Postup přípravy

  1. První den uhněťte hodně tuhé těsto, kvásek biga. Nechte dobře přikryté, nejlépe kuchyňskou fólií, v pokojové teplotě přes noc, ideálně 16–18 hodin.
  2. Nůžkami vykynutý kvásek rozstříhejte na menší kousky a přidejte zbývající ingredience. Pomalu začněte hníst, dokud se všechny přísady nespojí a pokračujte v hnětení, dokud nedosáhnete řidšího leč nelepivého těsta. Přendejte na kuchyňskou desku a nechte 20 minut odpočívat.
  3. Poté těsto “přeložte”, a to tak, že z každé světové strany jej maličko povytáhněte a složte zpět přes prostředek těsta na opačnou stranu. Tento postup opakujte 2–3krát každých dvacet minut. Těsto kompletně změní konzistenci a zhoustne. Nakonec jej posypte moukou a vytvarujte do tvaru ošatky, ve které bude kynout.
  4. Během kynutí předehřejte troubu na 240 °C, vykynutý chléb vyklopte na plech a ihned vložte do horké trouby, na jejíž dno vlijte 100 ml vařící vody. Ihned uzavřete a snižte teplotu na 220 °C. Pečte asi 30 minut.
  5. Hotový chléb má tmavě zlatou barvu a zvoní při poklepu na spodní část. Jedná se o skvělé pečivo, ideální jen tak, s máslem či na suché toustování.

PRIMA TIP: Při překládání zapracujte sušené ovoce či vlašské ořechy. Výborně chutná i s kousky sýru typu gouda nebo olivami.

Vyzkoušejte také recept na jednoduchý chléb bez hnětení:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty