Třená bábovka s pekany

Moje hodnocení
0x

Také tak zbožňujete bábovky? Babička Ivany z Cat & Cook prý vždycky říkala, že stačí dobře vyšlehat bílky a nemusíte používat kypřicí prášek. Zkuste to také, uvidíte, že bude zase o chlup lepší. :)

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • máslo 270 g
  • cukr muscovado (nebo třtinový) 400 g
  • vejce (velikost L) 6 ks
  • mleté pekanové ořechy (nebo mix s vlašskými aj.) 150 g
  • polohrubá mouka 300 g
  • plnotučné mléko 170 g
  • olej + strouhanka na vymazání formy

Postup přípravy

  1. Vejce pokojové teploty rozdělte na bílky a žloutky. Ze sněhu a cca 1/3 cukru ušlehejte sníh.
  2. Nejdříve šlehejte pomocí balónové metly (případně ručním mixérem či metlou) bílky, dokud nezačnou bělat. Poté asi na pětkrát přidejte cukr a počkejte, dokud sníh nebude tvořit tužší špičky. Nechte stranou.
  3. Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Hrubá mouka na vysypání formy v kombinaci s polohrubou moukou v těstě nebude fungovat, tak to raději neriskujte…
  4. Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15–20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem.
  5. Až poté přidejte natřikrát cukr a šlehejte dalších 10–15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchané bábovky bez prášku do pečiva. Po této době zašlehejte žloutky – pěkně jeden po druhém s malými pauzami.
  6. Nyní tenkým pramínkem začněte přilévat mléko a přitom zašlehávejte na střední stupeň. Až bude mléko spojené s těstem, pomocí stěrky či vařečky postupně vmíchávejte prosátou mouku a ořechy. Nakonec vmíchejte sníh.
  7. Troubu mezitím předehřejte na 160 °C. Bábovku pečte ve střední části trouby asi 60 minut. Zda je bábovka hotová, poznáte pomocí zapíchnutí špejle do středu. Ta by měla být po vytažení čistá. Nicméně nenechávejte bábovku v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušila.
  8. Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 2 až 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte. Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty