reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Třená bábovka s pekany
Autor: Cat & Cook Třená bábovka s pekany

Třená bábovka s pekany

Hodnoceno: 0x
Také tak zbožňujete bábovky? Babička Ivany z Cat & Cook prý vždycky říkala, že stačí dobře vyšlehat bílky a nemusíte používat kypřicí prášek. Zkuste to také, uvidíte, že bude zase o chlup lepší. :)
do 1,5 hodiny

reklama

Postup

  1. Vejce pokojové teploty rozdělte na bílky a žloutky. Ze sněhu a cca 1/3 cukru ušlehejte sníh.
  2. Nejdříve šlehejte pomocí balónové metly (případně ručním mixérem či metlou) bílky, dokud nezačnou bělat. Poté asi na pětkrát přidejte cukr a počkejte, dokud sníh nebude tvořit tužší špičky. Nechte stranou.
  3. Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Hrubá mouka na vysypání formy v kombinaci s polohrubou moukou v těstě nebude fungovat, tak to raději neriskujte…
  4. Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15–20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem.
  5. Až poté přidejte natřikrát cukr a šlehejte dalších 10–15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchané bábovky bez prášku do pečiva. Po této době zašlehejte žloutky – pěkně jeden po druhém s malými pauzami.
  6. Nyní tenkým pramínkem začněte přilévat mléko a přitom zašlehávejte na střední stupeň. Až bude mléko spojené s těstem, pomocí stěrky či vařečky postupně vmíchávejte prosátou mouku a ořechy. Nakonec vmíchejte sníh.
  7. Troubu mezitím předehřejte na 160 °C. Bábovku pečte ve střední části trouby asi 60 minut. Zda je bábovka hotová, poznáte pomocí zapíchnutí špejle do středu. Ta by měla být po vytažení čistá. Nicméně nenechávejte bábovku v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušila.
  8. Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 2 až  3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte. Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem.
Třená bábovka s pekany
Autor: Cat & Cook Třená bábovka s pekany

reklama

Cat & Cook kuchařka
Ivana Jindřichová

70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!

Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.

Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.

Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.

Související témata: Sladké , Česká kuchyně