Třená bábovka s pekany
Zdroj: Cat & Cook
Třená bábovka s pekany
Zdroj:
Cat & Cook
Také tak zbožňujete bábovky? Babička Ivany z Cat & Cook prý vždycky říkala, že stačí dobře vyšlehat bílky a nemusíte používat kypřicí prášek. Zkuste to také, uvidíte, že bude zase o chlup lepší. :)
Postup přípravy
-
Vejce pokojové teploty rozdělte na bílky a žloutky. Ze sněhu a cca 1/3 cukru ušlehejte sníh.
-
Nejdříve šlehejte pomocí balónové metly (případně ručním mixérem či metlou) bílky, dokud nezačnou bělat. Poté asi na pětkrát přidejte cukr a počkejte, dokud sníh nebude tvořit tužší špičky. Nechte stranou.
-
Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Hrubá mouka na vysypání formy v kombinaci s polohrubou moukou v těstě nebude fungovat, tak to raději neriskujte…
-
Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15–20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem.
-
Až poté přidejte natřikrát cukr a šlehejte dalších 10–15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchané bábovky bez prášku do pečiva. Po této době zašlehejte žloutky – pěkně jeden po druhém s malými pauzami.
-
Nyní tenkým pramínkem začněte přilévat mléko a přitom zašlehávejte na střední stupeň. Až bude mléko spojené s těstem, pomocí stěrky či vařečky postupně vmíchávejte prosátou mouku a ořechy. Nakonec vmíchejte sníh.
-
Troubu mezitím předehřejte na 160 °C. Bábovku pečte ve střední části trouby asi 60 minut. Zda je bábovka hotová, poznáte pomocí zapíchnutí špejle do středu. Ta by měla být po vytažení čistá. Nicméně nenechávejte bábovku v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušila.
-
Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 2 až 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte. Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem.
Třená bábovka s pekany 2
Zdroj: Cat & Cook
Třená bábovka s pekany 2
Zdroj:
Cat & Cook