Suroviny
- máslo 270 g
- cukr Muscovado (nebo třtinový) 400 g
- vejce (velikost L) 6 ks
- pekanové ořechy (mleté nebo mix s vlašskými aj.) 150 g
- polohrubá mouka 300 g
- plnotučné mléko 170 g
- olej (na vymazání formy)
- strouhanka (na vymazání formy)
Postup přípravy
- Vejce pokojové teploty rozdělte na bílky a žloutky. Ze sněhu a cca 1/3 cukru ušlehejte sníh.
- Nejdříve šlehejte pomocí balónové metly (případně ručním mixérem či metlou) bílky, dokud nezačnou bělat. Poté asi na pětkrát přidejte cukr a počkejte, dokud sníh nebude tvořit tužší špičky. Nechte stranou.
- Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Hrubá mouka na vysypání formy v kombinaci s polohrubou moukou v těstě nebude fungovat, tak to raději neriskujte…
- Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15–20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem.
- Až poté přidejte natřikrát cukr a šlehejte dalších 10–15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchané bábovky bez prášku do pečiva. Po této době zašlehejte žloutky – pěkně jeden po druhém s malými pauzami.
- Nyní tenkým pramínkem začněte přilévat mléko a přitom zašlehávejte na střední stupeň. Až bude mléko spojené s těstem, pomocí stěrky či vařečky postupně vmíchávejte prosátou mouku a ořechy. Nakonec vmíchejte sníh.
- Troubu mezitím předehřejte na 160 °C. Bábovku pečte ve střední části trouby asi 60 minut. Zda je bábovka hotová, poznáte pomocí zapíchnutí špejle do středu. Ta by měla být po vytažení čistá. Nicméně nenechávejte bábovku v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušila.
- Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 2 až 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte. Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem.
Třená bábovka s pekany 2 Zdroj: Cat & Cook