Suroviny
Postup přípravy
- Rozpalte střední pánev a orestujte na kapce olivového oleje do sklovata nadrobno nakrájenou šalotku a po chvíli přidejte nakrájený česnek. Je lepší ho dát na pánev později, protože mu stačí opravdu chvilka, aby se připálil.
- Žampiony očistěte a větší kousky přepulte, ty menší nechte v celku. Přihoďte na pánev k šalotce s česnekem a zarestujte. Přilijte bílé víno a nechte odpařit všechen alkohol.
- Mezitím si dejte do toustovače opéct krajíce chleba, v našem případě bezlepkový, a bokem v misce vytvořte bylinkovou pomazánku. Všechny bylinky zbavte dřevnatého stonku a nakrájejte je opravdu na jemno. Žervé smíchejte se všemi bylinkami, osolte, opepřete a podle chuti přidejte pár kapek citronové šťávy.
- Jakmile je z žampiónů odpařený všechen alkohol, stáhněte z plamene a přihoďte k nim máslo, tak lžíci až dvě. Záleží podle toho, kolik chcete mít omáčky. Teplem se začne máslo pomalu rozpouštět, tak míchejte, aby se dobře spojilo se vším na pánvi. Osolte, opepřete a přidejte čerstvě natrhanou majoránku.
- Opečený krajíc chleba namažte bylinkovou pomazánkou a na ni dejte houbovou směs.