Suroviny
- hladká mouka 200 g
- cukr krupice 15 g
- zákys 180 g
- sušené droždí 3 g
- máslo 10 g
- rostlinný olej (na smažení)
- bílý jogurt 250 g
- majonéza 50 g
- křen (smetanový ) 20 g
- sůl 3 g
Postup přípravy
- Ohřejte zákys na 35 °C, přidejte droždí a špetku cukru. Nechte 15 minut odležet, aby se aktivovalo droždí. Poté smíchejte kvásek s hladkou moukou a solí. Důkladně prohněťte a postupně přidávejte máslo nakrájené na kostičky. Dobře zpracujte a nechte kynout 45 minut.
- Poté těsto vyválejte a vykrojte kolečka. Nechte opět kynout cca 10 minut a pak smažte z obou stran asi 3 minuty.
- Koblihy můžete podávat třeba s křenovým dipem, který vyrobte smícháním jogurtu, majonézy a smetanového křenu. Dochuťte solí a cukrem.
PRIMA TIP: Jak připravit výborné nadýchané koblihy? Zvolili jsme recept se zákysem. Naprosto nás totiž nadchnul Selský zákys od Pavlíny Páchové – FARMA POD LIPOU, loňský vítěz ocenění Regionální potravina v Královehradeckém kraji. Vyrábí se z kravského mléka vlastní produkce přímo na farmě a chutná božsky smetanově. Až si ho nalijete do skleničky, budete mít nejspíš problém nechat 2 deci do těsta.
Smažené koblihy se zákysem podávané naslano s křenovým dipem 2 Zdroj: Regionální potravina
Smažené koblihy se zákysem podávané naslano s křenovým dipem 3 Zdroj: Regionální potravina