Suroviny
- rýže (rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli)) 160–180 g
- krevety (střední velikosti) 8 ks
- máslo 40 g
- šafrán (pár nitek )
- šalotka 1 ks
- mascarpone 2–3 lžíce
- bílé víno (suché) 150 ml
- vývar (teplý ) cca 500 ml
- granátové jablko
- sůl
Postup přípravy
- V kastrolu rozpusťte 20 g másla a orestujte šalotku nakrájenou najemno.
- Ze dvou krevet odstraňte hlavu a krunýř a nakrájejte každou na 3–4 kousky. Přidejte k šalotce krevety nakrájené i celé (celé krevety po cca 3 minutách dejte bokem – budou použity na ozdobu).
- Vsypte rýži, promíchejte ji, aby se zrnka obalila tukem a po chvíli zalijte bílým vínem. Jakmile se víno odvaří, do rýže přidávejte postupně teplý vývar (nejlépe rybí) a postupujte dle návodu na přípravu rýže. Nakonec přidejte šafrán.
- Hotové rizoto stáhněte z plotny a vmíchejte zbytek másla a přidejte 2–3 lžíce mascarpone, dochuťte solí. Na talíři ozdobte hotové rizoto celými krevetami a zrnky granátového jablka.
Šafránové rizoto s krevetami, mascarpone a granátovým jablkem Zdroj: archiv La Formaggeria Gran Moravia
Šafránové rizoto s krevetami, mascarpone a granátovým jablkem Zdroj: archiv La Formaggeria Gran Moravia