Suroviny
- červená řepa 700 g
- brambory 200 g
- cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- zeleninový vývar 1 l
- zakysaná smetana
- vinný ocet 2 lžíce
- kopr
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Červenou řepu, společně s bramborami a cibulí očistěte a nakrájejte na kostičky. Pod hrncem si pořádně zatopte a přidejte dvě lžičky olivového oleje. Tady není potřeba používat žádný extra virgin, ten je totiž lisovaný za studena a tepelným zpracování tak ztrácí všechny své vlastnosti, pro které ho nazýváme extra virgin. Bylo by to jen zbytečné plýtvání. Jakmile máte olej rozehřátý, přidejte řepu, brambory i cibuli a společně restujte přibližně 10 minut. Zalijte vývarem a nechte na středním plameni lehce probublávat alespoň 20-30 minut.
- Když máte všechno uvařené doměkka, použijte tyčový mixér a vše rozmixuj. Když budete chtít mít polévku opravdu jemnou, můžete ji přepasírovat přes jemné sítko. Ale u řepy a brambor nehrozí, že by tam byly nějaké tvrdé části, takže pasírování není nutné. Polévku nezapomeňte osolit, opepřit a na závěr přidejte vinný ocet.
- Na talíři ji podávejte s čerstvě nasekaným koprem a pro zjemnění můžete ozdobit lžičkou zakysané smetany.