Piadina Romagnola: Italská placka plněná pečenými rajčaty

Moje hodnocení
4x

Máte rádi italské chutě a přemýšlíte, co si připravit k svačině nebo lehké večeři? Pak je piadina perfektní volba. Placku na její přípravu seženete snadno, ale pokud chcete, můžete si připravit i vlastní. Máme pro vás podrobný recept hezky krok za krokem. Piadina Romagnola zkrátka stojí za to!

8 porcí
60 minut
italská

Suroviny

  • mozzarella 3 ks
  • prosciutto crudo nebo di parma 8 plátků
  • mortadella 4 plátky
  • rukola

Piadina

  • polohrubá mouka 400 g
  • sušené droždí 10 g
  • vepřové sádlo (na kostičky) 40 g
  • voda (vlažná voda) 225 ml
  • sůl (špetka soli)

Pečená rajčata

Postup přípravy

  1. Pečená rajčata: Rajčata překrájejte na poloviny a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou nahoru.
  2. K přepůleným rajčatům přidejte neoloupané stroužky česneku a vše posypte otrhanými lístky tymiánu. Osolte, opepřete a pokapte olivovým olejem.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 100 °C 3 hodiny. Vychladlá rajčata můžete skladovat v uzavíratelné sklenici zalité olivovým olejem. V lednici vydrží až dva týdny.
  4. Piadina: V misce smíchejte droždí s vlažnou vodou a počkejte, až se na hladině začne dělat pěna.
  5. Do mísy dejte mouku, sůl, sádlo a drožďovou směs. Vypracujte hladké těsto, které ještě důkladně ručně prohněťte na vále.
  6. Těsto vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a dejte kynout do zdvojnásobení jeho velikosti (30–60 minut).
  7. Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte na 8 stejně velkých kusů. Každý kousek vyválejte na 1 mm silnou kulatou placku.
  8. Placky opékejte nasucho v silnostěnné pánvi. Na mírném ohni opékejte z každé strany 2 minuty. Aby zůstaly upečené piadiny teplé, skládejte je na sebe a přikryjte utěrkou.
  9. Ještě teplé plňte plátky mozzarelly, plátky prosciutta nebo mortadelly, rukolou a pečenými rajčaty.
  10. Přeložte na polovinu a ihned podávejte.

TIP: Piadiny rovněž můžete podávat v podobě wrapů. Pokud se rozhodnete pro tento způsob, nesmíte piadiny příliš přepéct a musíte je ihned po vyndání z pánve naplnit a stočit. V opačném případě by se piadiny lámaly.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka


Přečtěte si také

Recepty