Suroviny
- mozzarella 3 ks
- prosciutto crudo (nebo di parma) 8 plátků
- mortadela 4 plátky
- rukola
Piadina
- polohrubá mouka 400 g
- droždí (sušené ) 10 g
- vepřové sádlo (na kostičky) 40 g
- voda (vlažná ) 225 ml
- sůl špetka
Postup přípravy
- Pečená rajčata: Rajčata překrájejte na poloviny a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou nahoru.
- K přepůleným rajčatům přidejte neoloupané stroužky česneku a vše posypte otrhanými lístky tymiánu. Osolte, opepřete a pokapte olivovým olejem.
- Pečte v předehřáté troubě na 100 °C 3 hodiny. Vychladlá rajčata můžete skladovat v uzavíratelné sklenici zalité olivovým olejem. V lednici vydrží až dva týdny.
- Piadina: V misce smíchejte droždí s vlažnou vodou a počkejte, až se na hladině začne dělat pěna.
- Do mísy dejte mouku, sůl, sádlo a drožďovou směs. Vypracujte hladké těsto, které ještě důkladně ručně prohněťte na vále.
- Těsto vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a dejte kynout do zdvojnásobení jeho velikosti (30–60 minut).
- Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte na 8 stejně velkých kusů. Každý kousek vyválejte na 1 mm silnou kulatou placku.
- Placky opékejte nasucho v silnostěnné pánvi. Na mírném ohni opékejte z každé strany 2 minuty. Aby zůstaly upečené piadiny teplé, skládejte je na sebe a přikryjte utěrkou.
- Ještě teplé plňte plátky mozzarelly, plátky prosciutta nebo mortadelly, rukolou a pečenými rajčaty.
- Přeložte na polovinu a ihned podávejte.
TIP: Piadiny rovněž můžete podávat v podobě wrapů. Pokud se rozhodnete pro tento způsob, nesmíte piadiny příliš přepéct a musíte je ihned po vyndání z pánve naplnit a stočit. V opačném případě by se piadiny lámaly.
Piadina Romagnola: Italská placka plněná pečenými rajčaty 2 Zdroj: Kublanka