Suroviny
- vepřový bůček 1 kg
- sůl
- kmín
- chutney
Pokud nekoupíte hotové, připravte si ho sami a do zásoby (viz tip). S věkem se jen vylepšuje a využijete ho ke spoustě věcí, například k jakémukoliv grilovanému masu nebo k uzeninám.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Kůži a tuk na bůčku nařízněte šikmými řezy. Bůček dejte do pekáče, kam se tak akorát vejde. Osolte ho, posypte kmínem, podlijte trochou vody a vložte do trouby. Nechte ho prudčeji zapéct, pak teplotu trouby snižte na 150 °C. Je-li třeba, podlijte bůček znovu vodou a při mírnější teplotě ho pečte asi 1 hodinu, až bude úplně měkký a maso bude odpadávat od kostí. Pokud je bůček hodně tučný, odlévejte během pečení sádlo, které uchovejte na jiné použití. Pokud bůček rychle hnědne, volně ho zakryjte kusem alobalu nebo pečicího papíru.
- Ke konci pečení sundejte alobal nebo papír a bůček nechte vypéct dozlatova. Podávejte ho se švestkovým čatní, čerstvým chlebem nebo třeba s noky.