Suroviny
- ryby (větší bělomasé, očištěné, vykuchané (např. pražma, mořský vlk)) 2 ks
- olej (česnekový,viz tip) 4 lžičky
- hladkolistá petržel (nakrájená) 2 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ryby před přípravou opláchněte ve studené vodě a osušte. Připravte dva velké kusy alobalu.
- V misce promíchejte česnekový olej, petržel, citronovou šťávu, sůl a pepř a směsí potřete střed alobalu v místech, kam položíte rybu.
- Pak položte ryby na alobal a potřete je vně i uvnitř zbylou směsí. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Okolní alobal zdvihněte a pevně stočte tak, aby se nerozbaloval, ale aby nad rybou zůstal prostor.
- Vložte do trouby a pečte 45 minut, pak troubu vypněte a ryby v ní ponechte ještě 20 minut.
- Podávejte se zeleným salátem a čerstvým pečivem.
PRIMA TIP: Česnekový olivový olej je i koupi, ale je snadné si ho připravit podle vlastní chuti. Začněte s 1 stroužkem česneku na cca 100 ml oleje. Česnek lehce podrťte a nechte v oleji macerovat 3 až 4 dny, pak olej přeceďte a spotřebujte asi do týdne. Množství stroužků můžete samozřejmě zvýšit podle chuti, česnekovosti se meze nekladou.