Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makrela s rozmačkanou červenou řepou a křenem
Nasládlá červená řepa a ostrý křen tvoří překvapivě harmonickou kombinaci, jejíž pikantnost vyváží tučné rybí maso. Makrela je navíc cenným zdrojem vitaminu B12, hořčíku, železa a omega-3 mastných kyselin a zároveň patří k nemnoha volně loveným mořským rybám, na kterých si můžete pochutnat bez výčitek svědomí.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- menší červené řepy 8 ks
- filety makrely 4 ks (à 175 g)
- máslo 50 g
- najemno nastrouhaný čerstvý křen 4 lžíce
- citrony 3 ks
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Řepy omyjte, ale neokrajujte. Každou zvlášť zabalte do alobalu. Vyskládejte je na plech a pečte je zhruba 45 minut – 1 hodinu doměkka. Ještě horké je oloupejte.
- Rozpalte grilovací pánev. Filety z makrely potřete máslem a grilujte kůží dolů 4 minuty (dle velikosti filetu). Poté rybu obraťte, grilujte další 2 minuty a odstavte.
- Řepu rozmačkejte nahrubo, vmíchejte křen, strouhanou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu ze 2 citronů a petrželku. Podle chuti osolte a opepřete.
- Makrelu podávejte s červenou řepou s křenem a dílky zbylého citronu k zakápnutí.
Zajímavé recepty z citrusů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Citrony a limety
Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.
Vydalo nakladatelství Omega.