Ursula Ferrigno

Makrela s rozmačkanou červenou řepou a křenem

Moje hodnocení
2x

Nasládlá červená řepa a ostrý křen tvoří překvapivě harmonickou kombinaci, jejíž pikantnost vyváží tučné rybí maso. Makrela je navíc cenným zdrojem vitaminu B12, hořčíku, železa a omega-3 mastných kyselin a zároveň patří k nemnoha volně loveným mořským rybám, na kterých si můžete pochutnat bez výčitek svědomí.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • menší červené řepy 8 ks
  • filety makrely 4 ks (à 175 g)
  • máslo 50 g
  • najemno nastrouhaný čerstvý křen 4 lžíce
  • citrony 3 ks
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Řepy omyjte, ale neokrajujte. Každou zvlášť zabalte do alobalu. Vyskládejte je na plech a pečte je zhruba 45 minut – 1 hodinu doměkka. Ještě horké je oloupejte.
  2. Rozpalte grilovací pánev. Filety z makrely potřete máslem a grilujte kůží dolů 4 minuty (dle velikosti filetu). Poté rybu obraťte, grilujte další 2 minuty a odstavte.
  3. Řepu rozmačkejte nahrubo, vmíchejte křen, strouhanou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu ze 2 citronů a petrželku. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Makrelu podávejte s červenou řepou s křenem a dílky zbylého citronu k zakápnutí.

Zajímavé recepty z citrusů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ursula Ferrigno

Knihy Omega Ursula Ferrigno

Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty