Suroviny
- menší červené řepy 8 ks
- filety makrely 4 ks (à 175 g)
- máslo 50 g
- najemno nastrouhaný čerstvý křen 4 lžíce
- citrony 3 ks
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Řepy omyjte, ale neokrajujte. Každou zvlášť zabalte do alobalu. Vyskládejte je na plech a pečte je zhruba 45 minut – 1 hodinu doměkka. Ještě horké je oloupejte.
- Rozpalte grilovací pánev. Filety z makrely potřete máslem a grilujte kůží dolů 4 minuty (dle velikosti filetu). Poté rybu obraťte, grilujte další 2 minuty a odstavte.
- Řepu rozmačkejte nahrubo, vmíchejte křen, strouhanou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu ze 2 citronů a petrželku. Podle chuti osolte a opepřete.
- Makrelu podávejte s červenou řepou s křenem a dílky zbylého citronu k zakápnutí.
Makrela s rozmačkanou červenou řepou a křenem Zdroj: Citrony a limety