Pečený lilek:
- lilek 1 větší
- uzená paprika 1 lžička
- skořice 1 špetka
- citronová šťáva 2 lžíce
- olej 4 lžíce
- sůl
Bulgur:
- bulgur 1/2 hrnku
- citronová šťáva (i kůra) 1/2 plodu
- olivový olej 4 lžíce
- červená cibule (menší) 1 ks
- černé olivy 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
Na dokončení:
- jogurt (hustý)
- sušený česnek
- sůl
Postup přípravy:
- Lilek rozkrojte a dužinu nožem nařízněte do mřížky tak, abyste neprořízli slupku.
- Rozříznutou plochu posypte uzenou paprikou, skořicí, zakápněte citronovou šťávou a olejem a nakonec vydatně osolte.
- Lilky přendejte do zapékací misky, podlijte trochou vody a pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30 minut doměkka (délka pečení záleží na velikosti lilku, tak raději průběžně kontrolujte).
- Během pečení alespoň jednou lilek přelijte tekutinou naspod zapékací misky.
- Osolený bulgur uvařte podle návodu na obalu, nechte pár minut odpočinout pod pokličkou a potom vidličkou promíchejte, aby se zrna od sebe oddělila.
- Do zchladlého bulguru vmíchejte najemno nasekanou cibuli, nakrájené olivy a petržel. Přidejte olej, citronovou šťávu a kůru, osolte a promíchejte.
- Pečený lilek servírujte s připraveným bulgurem a jogurtem promíchaným s česnekem a solí.
Další recepty s lilkem najdete na našem webu
Holdujete spíš cuketám než lilkům? Udělejte si tyto cuketové placky s jogurtovým dipem podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE