Kvásek
- droždí (čerstvé ) 1/2 kostky
- cukr 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
- mléko (teplé ) 80 ml
Těsto
- špaldová mouka 500 g
- zakysaná smetana 150 g
- vejce 1 ks
- olivový olej 2–3 lžíce
- cuketa (nastrouhaná) 200 g
- sůl 1 lžička
Náplň
Na potření
- vejce 1 ks
Na posypání
- tvrdý sýr (nastrouhaný ) 30 g
Postup přípravy
- Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a mouku. Lžící vše promíchejte a nechte kvásek vzejít. Trvá to zhruba 10 minut.
- Cuketu nastrouhejte a nechte ji chvíli stát, poté z ní vymačkejte přebytečnou vodu.
- Do mísy dejte mouku, zakysanou smetanu, vajíčko, sůl, vzešlý kvásek, olivový olej, nastrouhanou cuketu a vše zpracujte v těsto.
- Mísu s těstem přikryjte a nechte na teplém místě kynout zhruba 60–90 minut.
- Vykynuté těsto dejte na vál a rozválejte na obdélník silný 3–4 mm.
- Na celý plát naneste cuketovou směs a srolujte těsto v roládu. Poté nožem pokrájejte na 1cm kousky, které dávejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Šneky na plechu nechte zhruba 30 minut kynout.
- Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte nastrouhaným sýrem. Pečte v troubě zhruba 20 minut.
- Náplň: Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Na pánvi rozehřejte olej s máslem a krátce osmahněte nadrobno nasekaný česnek.
- Poté přidejte nastrouhanou cuketu, osolte a opepřete.
- Přidejte tymián a vše restujte zhruba 3–4 minuty.
- Orestovanou cuketu nechte vychladnout a poté do ní vmíchejte nastrouhaný sýr.
Kynutí slaní šneci s cuketovou náplní 2 Zdroj: Garden & Kitchen