Kuře
- kuřecí prsní řízek 600 g
- sůl 1 lžička
- černý pepř 2 lžičky
- podmáslí 250 ml
- hladká mouka 250 g
- slunečnicový olej
- chilli papričky 1–2 ks
Omáčka
- sójová omáčka (svetlá) 100 ml
- voda 30 ml
- třtinový cukr 100 g
- sezamový olej 1 lžíce
- rýžový ocet 1/2 lžíce
- chilli 1/2 lžičky
- zázvor (nastrouhaný) 1/2 lžíce
- česnek (nastrouhaný) 3/4 lžíce
- kukuřičný škrob 1,5 lžíce
Postup přípravy
- Kuřecí řízky nakrájejte na malé kostičky o velikost cca 1–2 cm, které dejte do uzavíratelné nádoby a dobře je promíchejte s 1 lžičkou mletého pepře a 1 lžičkou soli. Nádobu uzavřete a maso nechte 30–60 minut odpočívat v lednici.
- Mezitím si připravte omáčku. V malém hrnci smíchejte sójovou omáčku s vodou, cukrem, sezamovým olejem, rýžovým octem, chilli vločkami, nastrouhaným zázvorem a nastrouhaným česnekem. Za stálého míchání přiveďte k varu.
- V malé mističce rozmíchejte kukuřičný škrob v 1 ½ lžíci vody a směs přilijte za stálého míchání k vroucí omáčce. Omáčku nechte za občasného míchání jemně probublávat do zhoustnutí na konzistenci sirupu (5–6 minut). Hotovou omáčku ponechte na podávání.
- Ve větší misce smíchejte hladkou mouku s 1 lžičkou pepře a do jiné misky vlijte podmáslí. Odpočinuté kuřecí kousky nejdříve obalte v mouce, poté v podmáslí a nakonec opět v mouce. Obalené kousky masa pokládejte na tác nebo plech v jedné vrstvě. V hluboké pánvi si rozpalte cca 5 cm vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C a kuřecí kousky v něm usmažte po částech dozlatova. Přebytečného oleje popcorn zbavte na papírové utěrce.
- Kuřecí popcorn podávejte s rýží, posypaný nakrájenou cibulkou a chilli. Na talíři popcorn přelijte připravenou omáčkou a ihned podávejte.