Kuře
- kuřecí prsa 1 kg
- sůl 1 menší lžíce
- bílý pepř 1/2 lžičky
- cukr 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- muškátový oříšek 1 lžička
- kurkuma 1 lžička
- sušený česnek 2 lžičky
- rostlinný olej 3 lžíce
Salát
- celer (menší) 1 ks
- jablka (pevná ) 3 ks
- citronová šťáva (šťáva z 1/2 citronu)
- hroznové víno (červené ) 1 hrst
- koňak (není nutné) 2 lžíce
- vlašské ořechy ( nebo pekanové ořechy) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- citron
- crème fraîche 60 g
- domácí majonéza 60 g
- rukola (několik lístků rukoly nebo řeřichy)
Připravte kuře se salátem Waldorf podle videoreceptu
Postup přípravy
- Pokud máte možnost, bouchněte do masa několikrát tenderizérem, maso hezky zkřehne. Pokud tenderizér nemáte, pusťte se rovnou do marinování. Ze všech ingrediencí kromě oleje a masa připravte kořenicí směs. Poté maso ze všech stran směsí dobře posypte a nechte marinovat alespoň přes noc v lednici.
- Pánev rozpalte naplno, maso potřete olejem a ze všech stran dobře zatáhněte. Na prsa položte plátek másla a maso dopékejte v troubě při 180 °C asi 10 minut. Před krájením počkejte alespoň 3 minuty, ať z masa nevyteče skvělá šťáva.
- Celer oloupejte, nakrájejte na tenké nudličky a na chviličku vhoďte do vroucí vody – změkne a bude mít jemnější chuť. Poté celer zchlaďte ve studené vodě a vhoďte do mísy. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky, mírně zakápněte citronem, aby nezhnědla, a přidejte k celeru. Přihoďte vypeckované hroznové víno, nasekané vlašské ořechy. Salát mírně osolte, opepřete, zakápněte citronem a promíchejte. Crème fraîche promíchejte s majonézou a těsně před podáváním vše vmíchejte do salátu.
- Salát podávejte s nakrájeným kuřecím prsem a lístky rukoly nebo řeřichy.