Suroviny
- krůtí prsa (bez kůže a kosti) 4 ks (à 150 g)
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pekanové ořechy 100 g
- řapíkatý celer (oloupaný a nakrájený na plátky) 4 stonky
- jablka (nakrájené na kostičky) 1 ks
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- sýr s modrou plísní (rozdrobený) 80 g
- majonéza 2 lžíce
- řecký jogurt 3 lžíce
- vinný ocet 1 lžička
- řeřicha 200 g
Zdeněk Pohlreich ve své kuchařce tento klasický recept mírně odlehčil řeckým jogurtem a krůtím masem.
Postup přípravy
- Rozpalte pánev. Maso nakrájejte na 2cm plátky. Potřete je olejem, osolte, opepřete a opékejte na rozpálené pánvi dozlatova zhruba 5 minut. Otočte, vsypte pekanové ořechy a dopečte 3–5 minut.
- Řapíkatý celer vsypte do vroucí osolené vody, povařte 1 minutu, vyjměte a zchlaďte v ledové vodě. Slijte a nechte okapat.
- V míse promíchejte celer, jablko, cibuli a sýr. V misce vyšlehejte majonézu s jogurtem a octem, osolte, opepřete a podle chuti zašlehejte i šťávu z masa. Vmíchejte do salátu, posypte výhonky řeřichy a pekanovými ořechy a podávejte s krůtími plátky.