Kuřecí placičky Waldorf
Zdroj: Večeře u Florentýny
Kuřecí placičky Waldorf
Zdroj:
Večeře u Florentýny
Moje hodnocení
94x
Nedovedu už přesně říct, co mě k téhle kombinaci vedlo, prostě jsem se přistihla, jak v míse spojuji dohromady věci, které jsem předtím posbírala po kuchyni a v lednici. Ne nadarmo se tvrdí, že co dozrává v přírodě ve stejnou dobu, jde na talíři velmi dobře dohromady.
Kuřecí maso opláchněte, zbavte ho nejedlých částí (chrupavek a zbytků kostí, případně i malých šlach) a podélně nakrájejte na 1–1,5cm plátky. Příčně je překrájejte na stejně velké kostičky a vhoďte do mísy. Zakápněte citronem a olivovým olejem, osolte, dobře promíchejte a nechte zatím odpočívat.
Z celeru odřízněte spodní i horní část. Postavte ho na prkénko zarovnanou spodní částí dolů a postupně kolem dokola okrájejte hnědou zvrásněnou slupku až na bílou dřeň. Opláchněte, rozčtvrťte a nastrouhejte nahrubo. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a také nastrouhejte nahrubo. Nakonec na stejném struhadle nastrouhejte i sýr.
Nastrouhané suroviny přidejte ke kuřecímu masu, zalijte rozšlehanými vejci, zasypte moukou a promíchejte na kompaktní hmotu.
Rozehřejte velkou, pokud možno nepřilnavou pánev s takovým množstvím oleje, aby dosahoval do výšky necelého centimetru. Do horkého oleje vlijte lžíci připravené směsi a rozetřete ji do pánve jako placičku velkou 6–8 cm. Obrácenou stranou lžíce zamáčkněte všechny vyčnívající kousky masa a uhlaďte. Tímto způsobem vytvořte v pánvi 5–6 placiček nebo kolik se jich vejde. Smažte na středním vyšším stupni 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Otáčejte jemně a opatrně, ať křehké placičky neroztrháte. Zpevní, teprve až je řádně dosmažíte.
Usmažené placičky odkládejte do tepla na talíř vyložený několika vrstvami papírových utěrek. Podávejte teplé, klidně za doprovodu nějakého zimního salátu, nejlépe se sladkokyselou zálivkou z medu, bílého vinného octa a oleje. Ač se to nezdá, po pečivu se nejspíš nikdo ptát nebude.
Zdroj receptu
Hovory s řezníkem
Jana Florentýna Zatloukalová
Zkušená autorka kuchařek a populárního blogu Kuchařka pro dceru si uznání vysloužila podrobně popsanými recepty, ve kterých vysvětluje všechna případná úskalí tak, že se pod jejím vedením můžete bez obav pustit do složitých pokrmů a výsledek vždy sklidí potlesk. Ve stejném duchu se nese i kuchařka Hovory s řezníkem, ve kterém poutavě představuje svět masa a čtenáře krok za krokem učí, jaké maso se hodí k čemu a jak ho nejlépe upravit. Nabyté znalosti si můžete hned prakticky vyzkoušet v téměř 200 receptech. Druhé vydání má krásné nové fotky a hravou grafiku.