Suroviny
- kuřecí prsa 800 g
- citronová šťáva 1/2
- olivový olej 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- celer 1 ks
- jablka 1 ks (nebo 2 malá)
- tvrdý sýr 100 g
- vejce 3 ks
- hladká mouka 50 g
- rostlinný olej 200–300 ml
Postup přípravy
- Kuřecí maso opláchněte, zbavte ho nejedlých částí (chrupavek a zbytků kostí, případně i malých šlach) a podélně nakrájejte na 1–1,5cm plátky. Příčně je překrájejte na stejně velké kostičky a vhoďte do mísy. Zakápněte citronem a olivovým olejem, osolte, dobře promíchejte a nechte zatím odpočívat.
- Z celeru odřízněte spodní i horní část. Postavte ho na prkénko zarovnanou spodní částí dolů a postupně kolem dokola okrájejte hnědou zvrásněnou slupku až na bílou dřeň. Opláchněte, rozčtvrťte a nastrouhejte nahrubo. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a také nastrouhejte nahrubo. Nakonec na stejném struhadle nastrouhejte i sýr.
- Nastrouhané suroviny přidejte ke kuřecímu masu, zalijte rozšlehanými vejci, zasypte moukou a promíchejte na kompaktní hmotu.
- Rozehřejte velkou, pokud možno nepřilnavou pánev s takovým množstvím oleje, aby dosahoval do výšky necelého centimetru. Do horkého oleje vlijte lžíci připravené směsi a rozetřete ji do pánve jako placičku velkou 6–8 cm. Obrácenou stranou lžíce zamáčkněte všechny vyčnívající kousky masa a uhlaďte. Tímto způsobem vytvořte v pánvi 5–6 placiček nebo kolik se jich vejde. Smažte na středním vyšším stupni 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Otáčejte jemně a opatrně, ať křehké placičky neroztrháte. Zpevní, teprve až je řádně dosmažíte.
- Usmažené placičky odkládejte do tepla na talíř vyložený několika vrstvami papírových utěrek. Podávejte teplé, klidně za doprovodu nějakého zimního salátu, nejlépe se sladkokyselou zálivkou z medu, bílého vinného octa a oleje. Ač se to nezdá, po pečivu se nejspíš nikdo ptát nebude.